Premda je Prekršajni sud ove godine na odvikavanje poslao16 konzumenata marihuane od kojih se odazvalo 11, u županijskom Zavodu za javno zdravstvo ne tretiraju se kao ovisnici

Premda će mnogima na ‘prvu’ podaci zazvučati čudno, no Bjelovarsko–bilogorska županija jedna je od rijetkih županija u državi koja se može pohvaliti kako nema niti jednog jedinog registriranog ovisnika o opojnim drogama. Ukazuju tako podaci Odjela za zaštitu mentalnog zdravlja i prevenciju ovisnosti pri županijskom Zavodu za javno zdravstvo. Druga je stvar, pak, u osobama koje konzumiraju opojne droge, a prema podacima s Prekršajnog suda u Bjelovaru, takvih osoba itekako ima. Taj sud samo je ove godine poslao 16 osoba na odvikavanje od neke opojne droge, a na tretman se odazvalo njih 11.
-Osobe koje ulaze u tretman odvikavanja su konzumenti marihuane, a u tretmanu ostaju od tri do šest mjeseci. Broj evidentiranih konzumenata podjednak je iz godine u godinu i ne bilježimo značajna odstupanja. Ako se osoba ne odazove na tretman, o tome obavijestim Prekršajni sud i zamolim da postupaju sukladno rješenju i svojim ovlastima–kaže Renata Hunjadi Brzović, psihologinja u županijskom ZZJZ.
Odlaze na odvikavanje
Oni koji se ne odazovu na odvikavanje, doznajemo s Prekršajnog suda, čekaju daljnje mjere koje nisu nimalo ugodne, a uglavnom je riječ o prisilnom odvođenju u specijaliziranu zatvorsku bolnicu na odvikavanje koje pod budnom prismotrom liječnika traje po nekoliko mjeseci. Međutim, na Prekršajnom sudu evidentiraju samo osobe koje su uhvaćene s količinama marihuane ‘za osobnu upotrebu’, odnosno količinama koje se tretiraju kao prekršaj i nisu veće od jednog jointa. Dodaju li se tim podacima osobe koje su, pak, kazneno prijavljene zbog većih količina marihuane, može se zaključiti da je marihuana itekako rasprostranjena širom županije. U prilog tome kazuju i podaci PU bjelovarsko–bilogorske koja je u prvih osam mjeseci ove godine evidentirala 17 zapljena droge tipa cannabis; 26 stabljika indijske konoplje, 3,6 kilograma marihuane i 5 grama hašiša. Te količnine dokazuju da je marihuana dostupna gotovo na svakom koraku, a treba spomenuti i podatak da je policija ove godine na području BBŽ otkrila i laboratorij za uzgoj indijske konoplje.
-U prvih osam mjeseci policija je na području BBŽ zaplijenila više od tri i pol kilograma marihuane