S posljednjim izmjenama Kaznenog zakona, jedno od (ne)djela zbog kojeg se može završiti u zatvoru je i neisplata plaća. Prema članku 132. Kaznenog zakona, onaj tko ne isplati dio ili cijelu plaću jednom ili više radnika, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine. Odlučili smo provjeriti kakva je po ovom pitanju situacija na području Bjelovarsko-bilogorske županije, no niti jedan isplatitelj plaća u nas za sada nije završio iza rešetaka.

Prikupljeni dokazi

-Pred Općinskim sudom u Bjelovaru vođena su dva postupka neisplate plaća i u njima su doneseni kazneni nalozi. U jednom je izrečena kazna zatvora u trajanju od 6 mjeseci, uvjetno na jednu godinu, a u drugom je izrečena kazna zatvora u trajanju od 6 mjeseci, uvjetno na dvije godine – izvijestila je glasnogovornica Općinskog suda u Bjelovaru Gordana Malvić, dok su iz PU bjelovarsko-bilogorske potvrdili da je u posljednje dvije godine podignuto nekoliko kaznenih prijava zbog neisplate plaća.

-Zbog sumnje na počinjenje kaznenih djela neisplata plaće, policijski službenici PU bjelovarsko-bilogorske tijekom prvih 11 mjeseci 2016. godine proveli su više kriminalističkih istraživanja od kojih su u dva slučaja prikupljeni dokazi protiv poslodavca, a nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu podnesene su kaznene prijave. U odnosu na dva kaznena djela evidentirana tijekom ove godine, tijekom prošle godine evidentirali smo četiri takva kaznena djela – otkrio je glasnogovornik bjelovarske policije Dražen Medved.

Prema zakonu, poslodavac je dužan do zadnjeg dana u mjesecu isplatiti plaću. Ukoliko se to ne dogodi i radniku ne bude isplaćena plaća, tada on od poslodavca mora dobiti potvrdu da mu plaća nije isplaćena i potom putem Fine tvrtki može pustiti ovrhu.

Ostaju bez ičega

-Obično je situacije da su takve tvrtke već pod blokadom i vrlo je upitno kad bi se radnik uopće naplatio. Posebna je situacija kada tvrtka završi u stečaju. Tada dugovanja prema radnicima završavaju u stečajnoj masi, a na kraju obično ostanu bez ičega jer su gotovo uvijek prve na redu namirenja banke s hipotekama. Radnici tada dobivaju tek zakonom zajamčene tri minimalne plaće i otpremninu – otkrila je pravna povjerenica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske za Bjelovarsko-bilogorsku županiju Božica Jurec i dodala da je proteklih nekoliko godina bilo dosta slučajeva da su radnici kaznenim prijavama protiv poslodavaca pokušavali doći do zarađenih, a neisplaćenih plaća.

-Dosta takvih primjera da su radnici do zarađenog novca pokušali doći prijavama imali smo kad je Ljevaonica završila u stečaju, a slična situacija bila je i kod garešničkog FINAG-a. Ipak, treba naglasiti da je olakotna okolnost za poslodavca ukoliko uspije dokazati da u trenutku dok nije isplatio plaću na računu nije imao sredstava – istaknula je Jurec. 

Nema novca, nema kaznenog djela

Prema posljednjim podacima Porezne uprave plaće u Hrvatskoj ne isplaćuje više od sedam tisuća poslodavaca, a na plaću čeka gotovo 25 tisuća radnika. Naravno da bi bilo suludo očekivati da svi ti poslodavci kazneno odgovaraju, a kako stoji u Kaznenom zakonu, nema kaznenog djela kada je do neisplate došlo zbog nemogućnosti raspolaganja novcem na računu poslodavca ili nedostatka novca na računu poslodavca, koji nisu nastali s ciljem izbjegavanja isplate plaće. To bi značilo da ti poslodavci neće kazneno odgovarati jer zbog blokade računa nisu u mogućnosti raspolagati novcem. Neće moći kazneno odgovarati niti poslodavci koji nemaju sredstava za isplatu plaća, ukoliko sredstva nisu utrošena upravo s ciljem da se izbjegnu isplate plaća.