SAMO U BJELOVARSKOJ BOLNICI: Ortoped na čelu odjela otorinolaringologije

Nezadovoljan odlukama sanacijskog upravitelja i kolege s odjela dr. Stjepana Grabovca, dr. Ivan Cikoja potkraj prošlog tjedna dao je neopozivu ostavku, a naslijedio ga je Grabovčev zamjenik dr. Boris Kirin

Nakon što je dr. Vinko Čatipović potkraj siječnja dao neopozivu ostavku na mjesto predstojnika psihijatrije, bjelovarska bolnica, po jednakom obrascu, izgubila je još jednog uglednog šefa odjela. Ovoga puta riječ je o dr. Ivanu Cikoji, predstojniku odjela otorinolaringologije, koji je neopozivu ostavku sanacijskom upravitelju, ali i kolegi s odjela, dr. Stjepanu Grabovcu, predao prošlog petka. Drugu šefovsku ostavku za redom unutar mjesec dana sanacijski upravitelj ne smatra indikativnom. – Nikakvih problema u bjelovarskoj bolnici nema, a predstojnici su ostavke dali iz osobnih razloga – kaže dr. Grabovac. Za razliku od dr. Čatipovića, koji vlastitu ostavku nije želio komentirati, dr. Cikoja odlučio je s javnošću podijeliti razloge zbog kojih je napustio mjesto predstojnika, iako tvrdi kako je sanacijski upravitelj liječnicima zabranio javne istupe.

Dr. Cikoja: Ne želim biti šef samo na papiru

Dr. Ivan Cikoja

Dr. Ivan Cikoja

Prije nego što je kolega dr. Grabovac postao sanacijski upravitelj, odluke smo na odjelu donosili zajednički, dok ih danas dr. Grabovac donosi preko sanacijskog vijeća, bez konzultacija s kolegama s odjela otorinolaringologije. Posljednja u nizu takvih odluka koje smatram lošima za odjel, bila je da se ide u nabavku nove opreme, dok istovremeno nemamo dovoljno stvari potrebnih za obavljanje svakodnevnog posla. Nemam ništa protiv ulaganja, dapače, ali treba pričekati bolja vremena ili novac potražiti preko donacija i slično. Ostavku sam dao jer više nisam mogao i želio biti predstojnik samo na papiru, bez ikakvih ovlasti i utjecaja – pojašnjava Cikoja.

Njegovu odluku, kaže, podržale su i kolegice s odjela dr. Malčić i dr. Ćuić, kojima je ponuđeno da na predstojničkoj funkciji naslijede dr. Cikoju, no obje su odbile. Izbor je tako pao na dr. Borisa Kirina, zamjenika sanacijskog upravitelja, koji je po specijalizaciji ortoped, pa se postavlja opravdano pitanje kako će se snaći na mjestu šefa otorinolaringologije.

Nije šef, nego koordinator

– Otorinolaringologija trenutno nema predstojnika, a dr. Kirin je privremeni koordinator kirurške djelatnosti – pojašnjava dr. Grabovac, koji u njegovu imenovanju, naravno, ne vidi nikakav problem. Ako ćemo biti ironični, narušeni međuljudski odnosi u bjelovarskoj bolnici koji i dalje povremeno isplivaju u javnost u vidu “ostavke iz osobnih razloga”, otkaza ili na sličan način, doista ne predstavljaju iznenađenje, već višegodišnju konstantu.