Ako ste ikada pomislili da imate šanse protiv potražnog psa, da mu eventualno možete uteći ili sakriti se kao što se to često može vidjeti tijekom akcijskih scena bijega u američkim filmovima, morat ćemo vas razočarati. Reporter Bjelovarca Novog okušao se u jednoj takvoj egzibiciji koja se na koncu pokazala kao nemoguća misija. Naime, zamolili smo pripadnike HGSS Stanice Bjelovar da iz prve ruke na kušnju stavimo njuh njihovih potražnih pasa koji slovi kao jedan od najistančaniijih na kugli zemaljskoj. Idealno mjesto za to bio je prostran poligon nedaleko gradskog stadiona na kojem se nekoć nalazila vojarna Logor. Bjelovarski spasitelji pojavili su se sa zapovjednim vozilom u kojem su bila tri ogromna psa, belgijski ovčar Puppy, mješanac Khan i krvosljednik Felissa, svi odreda iskusni potražni psi koji često sudjeluju u potragama za nestalim osobama.
Bolji od 25 ljudi
Naš reporter udaljio se 300–tinjak metara dalje od zapovjednog vozila, vrlo dobro se sakrio u gustiš, a iza sebe je pokušao zamesti trag uglavnom promjenom smjera i preskakanjem. Na znak Maria Varge, pročelnika bjelovarske HGSS Stanice, u potragu je krenuo Puppy. Premda njegovo ime asocira na umiljatu dobricu koja samo spava i jede, pokazalo se upravo suprotno. Ovaj nevjerojatan pas reportera je pronašao za nevjerojatnih 30 sekundi!
-Strašno brzo pretražuje teren da čak i nas ponekad iznenadi. Čim pronađe osobu, bilo da je ona živa ili mrtva, Puppy nas obavijesti lavežom. Radi se o potražnom psu koji pretražuje površinu terena za koju je inače potrebno najmanje 25 osoba. Uspješnost pronalaska mu je 95 posto, dok je uspješnost spasitelja tek nešto više od 60 posto–priča Varga.
Krvosljednik, prvi takav pas u državi
Niti ostali psi nimalo ne zaostaju za Puppyjem, no svaki od njih obavlja drugačiji zadatak.
-Felissa je, primjerice, krvosljednik i prvi je takav radni pas u državi. Takvog psa još nema ni naša policija. On radi po tragu individualne osobe. Primjerice, date mu da ponjuši neki odjevni predmet i to je to. Štenac iz ove pasmine je vrlo skup i košta više od pet tisuća eura. Khan je, pak, maintrailing pas kojem je zadatak da pronalazi deformacije na terenu kao što su otisci obuće. Svi naši psi su izuzetno istrenirani, kao fizički, tako i što se tiče njuha. Upravo smo nedavno imali potragu za ženskom osobom kojoj se trag izgubio u šumama nedaleko Garešnice. Radilo se o vrlo zahtjevom terenu. Upotrijebili smo sva tri psa koji su po mirisu i tragovima vrlo brzo našli ženu. Tko zna, možda su joj brzim pronalaskom spasili život. Eto, zato služe naši potražni psi. Isključivo za spašavanje života–zaključio je Varga.