U vrijeme kada se cijela Hrvatska, kao i ostatak Europe, suočava sa bijelom kugom, lijepo je vidjeti zajednicu poput obitelji Dragić. Mladi bračni par, Zrinka i Dragan, 2015. godine dobili su svoje treće dijete, malenog Jakova. Dolazak malenog brace posebno je razveselio Mariju, koja danas ima tri godine, i Brunu, koji je ove jeseni krenuo u prvi razred. Njihovi roditelji kažu nam kako niti u jednom trenutku nisu pomislili napustiti Rovišće jer svoje rodno mjesto smatraju idealnim za podizanje obitelji.

Nigdje kao u Rovišću

– Imali smo veliku želju izgraditi vlastitu kuću i imati veliku obitelj, a Rovišće je dobro mjesto za to. Ovdje imamo sve – vrtić, školu, ljekarnu, ambulantu, poštu, i to sve nadohvat ruke. Kada razmislite, ako primjerice živite u Hrgovljanima, da biste bilo što obavili, morate sjesti u auto i odvesti se do grada, dok mi sve možemo obaviti pješice – objašnjava Dragan. Prije sklapanja braka njegova supruga bavila se mankenstvom, zbog čega je proputovala pola svijeta.

-Bila sam u mnogim zemljama, no nigdje ne bih živjela radije nego u Rovišću. Svakog dana u medijima slušamo kako je mladima drugdje bolje i ljepše, no to baš i nije tako – vjeruje mlada majka. Da uživaju u svojoj općini potvrdili su nam i najmlađi članovi obitelji Dragić.

-Škola mi je jako blizu, a sretan sam jer seka, braco i ja ovdje imamo jako puno prijatelja – kazao nam je maleni Bruno.

Njegove riječi potvrđuju i najnoviji podaci Državnog zavoda za statistiku o prirodnim kretanjima stanovništva u 2015. godini, prema kojima se na području naše županije upravo u Općini Rovišće rađa najviše djece. Točnije, 2015. ih rođeno je njih 40. Samo dvije bebe manje rođene su u Đulovcu, dok je na trećem mjestu Veliki Grđevac s 29 novorođenih. Najmanje je djece rođeno u Severinu, svega sedam.

Vatreni doček Nove godine

Kad je riječ o sklopljenim brakovima, i tu prednjače Đulovac s 20 i Rovišće, ali i Nova Rača s 18 novih bračnih zajednica, dok je na listi razvedenih vodeći Hercegovac sa šest razvrgnutih brakova. Inače, na području čitave županije u 2015. godini na svijet je došlo 975 mališana, a pomalo iznenađuje činjenica kako je više bilo dječaka, čak 497. Od ukupnog broja novorođenih, 267 djece rođeno je izvan bračne zajednice, a takvih je najviše, 11, u Štefanju. Bjelovarsko-bilogorska županija tako se našla pri samom vrhu nacionalne liste kad je riječ o izvanbrančnoj djeci. Osim nas, više ih je samo u Međimurskoj i Istarskoj županiji, dok ih je najmanje u Splitsko-dalmatinskoj. Iz najnovijih brojčanih podataka može se izvući i zaključak kako je doček te 2015. godine bio poprilično vatren za mnoge parove, ne samo u našoj županiji, već i šire. Naime, upravo je devet mjeseci kasnije, u rujnu, rođeno najviše djece u Hrvatskoj.