Na završenoj smotri u robotici – Županijskom natjecaju mladih tehničara 2016, koje je nedavno održano u daruvarskoj osnovnoj školi Vladimir Nazor, učenici bjelovarske IV. osnovne škole ‘požnjeli’ su najbolje rezultate. U kategoriji ”Robotsko spašavanje žrtve” prvo mjesto osvojio je Martin Vrbovčan, učenik petog razreda, a drugo Veronika Vrbovčan, također učenica petog razreda. Treće mjesto pripalo je učeniku šestog razreda, Vedranu Kosu, a zaslužni mentor svim učenicima bio je Branko Raičković, učitelj informatike i voditelj dodatne nastave robotike u IV. osnovnoj školi Bjelovar.
– Cilj natjecanja je bio izraditi i isprogramirati autonomnog robota u obliku vozila koji će se samostalni kretati po podlozi prateći crnu krivudavu crtu. Na svom putu nailaziti će na različite prepreke, koje treba po vlastitoj odluci preći ili zaobići. Robot je opremljen sa mnoštvom senzora, od kojih je najznačajniji ultrazvučni. Pomoću njega ujedno i pronalazi tajni predmet odnosno ”žrtvu” koju treba spasiti. Kraj zadatka je odnošenje i postavljanje žrtve na određeno mjesto. Prvoplasiranom učeniku pripala je nagrada i odlazak na državno natjecanje – kazali su iz županijske Udruge informatičara.
Osigurali državno natjecanje
No, nije samo natjecanje u Daruvaru bilo uspješno za učenike bjelovarske škole. Sudjelovanjem na ovogodišnjem županijskom natjecanju ”INFOKUP 2016 ” iz informatike u računalnom programiranju, učenici su osvojili dva prva i jedno drugo mjesto. U natjecanje u programiranju, koristeći programski jezik Python, u kategoriji ‘Algoritmi 5. razred’ prvo mjesto pripalo je učeniku Martinu Vrbovčanu, drugo mjesto u kategoriji ‘Algoritmi 6. razred’ osvojio je Ivan Vlahović, dok je prvo mjesto u kategoriji ‘Algoritmi 7. razred’ osvojio učenik Jan Murić koji će braniti brani boje naše Županije na državnom natjecanju u Primoštenu od 15. do 18. ožujka. Tim učenicima mentor je također Branko Raičković.