Najljepši njemački ovčari, njih više od stotinu, ponovno će prodefilirati aukcijskom dvoranom u Gudovcu ove subote, 21. siječnja, i to po 12. put za redom, na međunarodnoj izložbi njemačkih ovčara. Psi ponosnih uzgajivača iz Hrvatske, ali i iz susjedstva – Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Mađarske, Austrije, Njemačke, Italije, Rumunjske i Bugarske natjecat će se u raznim kategorijama razdijeljenima po starosnoj dobi i spolu pasa.

Sudit će renomirani svjetski poznati sudac iz njemačkog Bohuma, Norbert Scharschmidt, a koji ima čast suditi Svjetsko prvenstvo njemačkih ovčara koje se tradicionalno održava već više od 100 godina u Njemačkoj, a ove godine će se održati u Ullmu.

Jedinstvena izložba

– Izložbe njemačkih ovčara obično se održavaju na otvorenom, i to od proljeća do jeseni, kada je toplije. Bjelovarska izložba specifična je upravo po tomu što je odavde do Njemačke jedina koja se održava zimi, što je moguće zahvaljujući upravo aukcijskoj dvorani. S obzirom da smo se ovdje okupili sada već 12. put, jasno je da je naša izložba uspjela i ima svoj rejting, a potvrđuje i naš ugleda kao organizatora – govori Niko Ćurak, predsjednik bjelovarske Udruge uzgajivača njemačkih pasa, dodajući kako su njemački ovčari radni psi, no na bjelovarskoj izložbi ocjenjivao se prvenstveno njihov izgled.

– U prosjeku se na našoj izložbi okupi između 150 i 200 ljudi, i teško da će ikada imati komercijalni karakter. Nama je to vrhunski doživljaj. Družimo se, razmjenjujemo savjete i iskustva, a i pokušavamo druge animirati da se počnu baviti ovom prekrasnom pasminom – poručuje Ćurak. Inače, Udruga je osnovana 01. veljače 1999. godine, te je aktivna članica Hrvatskog kinološkog saveza i Zajednice udruga uzgajača njemačkih ovčara Bjelovar. Do sad organizirala je ukupno 16 specijalnih izložbi za njemačke ovčare i dva državna prvenstva. Međunarodna izložba njemačkih ovčara u Gudovcu jedinstvena je kinološka manifestacija ne samo u Hrvatskoj, već i u ovom dijelu Europe te predstavlja promociju Bjelovara, Bjelovarsko-bilogorske županije i Bjelovarskog sajma.

PROGRAM 12. ZIMSKE SPECIJALNE IZLOŽBE ZA NJEMAČKE OVČARE – 21.1.2017.

Prvi dio
7.00 – 8.00 sati – dolazak izlagača i trening
8.30 – 11.30 sati – Pregled i ocjena za uzgojnu dozvolu

Drugi dio – Provedba izložbe i natjecanje
Do 12:00 sati – dolazak izlagača
12:30 – 13:00 sati – Otvaranje Izložbe.
13:00 sati – početak izložbe i suđenje po razredima

16:00 – 17:00 sati – Pauza (ovisi o broju privedenih pasa )

17.00 – nastavak suđenja i izbor najljepšeg psa Izložbe
20.30 – završetak Izložbe, druženje izlagača i stručno predavanje o uzgoju njemačkih ovčara