Bjelovarska tvrtka Nacional ima dozvolu za zbrinjavanje čak 232 vrste otpada, a uskoro će biti bogatija za još 50 dozvola. Dokaz je to stručnosti, ali i iskustva i upornosti djelatnika tvrtke kojoj nafta predstavlja osnovu poslovanja. Primjerice, Nacional se bavi zbrinjavanjem opasnog naftnog otpada i to procesom zvanim stabilizacija. Laički rečeno, naftni otpad koji nastaje prilikom bušenja tla djelatnici Nacionala pretvorit će u betonske ploče koje će potom poslužiti u cestogradnji. Takav posao upravo rade u Međimurju, gdje je, baš kao i kod nas u Cigleni, u tijeku izgradnja geotermalne elektrane. Jedan je to od većih poslova Nacionala čiji je vlasnik Željko Maletić ponosan na ekološke benefite. Naime, međimurski naftni otpad završava u temeljima tamošnjih cesta, ali i kanalizacije. Od potencijalne opasnosti postaje dugoročna dobrobit.

Generalni uvoznik Lukoila

Na bjelovarskom području Nacional je pak poznatiji kao tvrtka čiji će vas stručnjaci uputiti u najskrivenije tajne maziva i ulja. Što ustvari znače oznake viskoznosti, u čemu je razlika između skupih ulja i onih čije su cijene popularnije… Pitanja su to od iznimnog značaja vlasnicima limenih ljubimaca, ali i svih ostalih vrsta prometala. Stručnost Nacionala prepoznali su i u velikom Lukoilu. Mnogi ni ne znaju da je upravo Nacional generalni uvoznik Lukoilovog asortimana u području ulja i maziva, a ta je ruska tvrtka druga najveća naftna kompanija na svijetu. Jednako tako, Nacional je i ovlašteni distributer INA-e.
Nacional je tvrtka prepoznatljiva po profesionalizmu i kvaliteti te sinonim za sigurno poslovanje. Konstantno rade na edukciji svojih zaposlenika, što pokazuju i poslovni rezultati.
– Odnos s kupcima, dobavljačima, zaposlenicima i lokalnom zajednicom najvažniji je dio naše tvrtke jer poslovanje temeljimo na dugoročnim partnerskom odnosima, povjerenju, poštenju, timskom radu, razumijevanju i međusobnom poštivanju – ističe Maletić.

Očuvanje resursa i energije

Tvrtka Nacional svojim aktivnostima pridonosi očuvanju i zaštiti okoliša u mjestima gdje posluje, pri čemu se prodajna mjesta nastoje uklopiti u sam okoliš i unaprijediti odgovarajuće mjesto. Osim vodeće pozicije u poslovanju, tvrtka nastoji biti aktivni sudionik u očuvanju prirodnih resursa i energije, koristiti proizvode i materijale koji ne zagađuju okoliš te upravljati na efikasan način i stvarati minimalni otpad.