Svojim automobilom nedavno je izvoz drveta iz šume nadomak Visova blokirao načelnik Općine Kapela Danijel Kovačec. Prepriječivši put kamiondžijama nije, kaže, htio ići na štetu njima, već na licu mjesta dokazati ono što se godinama radi, a nitko ništa ne poduzima.

Izrabljivački odnos

– Neću više dozvoliti da uništavaju općinske prometnice bez ikakve naknade. Imaju alternativne pravce, ali zbog uštede idu našom nerazvrstavnom cestom i ostavljaju ju u katastrofalnom stanju. Znamo dobro kolika im je nosivost, a koliko prevoze. I nisu oni krivi koliko su Hrvatske šume. Jasno stoji u Zakonu o cestama i njezinoj prekomjernoj uporabi da moraju nadoknaditi ono što unište, međutim nikada niti jednu kunu na račun toga nisu dali. Uplaćuju šumski doprinos i to čini mi se kako im se svidi jer nitko ne ulazi u trag tome koliko stvarno drveta iz naših šuma i našim cestama ustvari izvezu – ljuti se Kovačec. Odlučio je, kaže, problem dignuti na višu razinu i već je, navodno, na svoju stranu dobio i neke druge načelnike. Zajedno će, tvrdi, stati na kraj bahatom i izrabljivačkom odnosu Hrvatskih šuma, koje se ponašaju kao da je drvo samo njihovo, a ne prirodni resurs koji, kažeKovačec, pripada svima nama. U međuvremenu je na spornoj cesti odlučio postaviti i znakove zabrane. Ne odustaje u namjeri da dokaže kako državna tvrtka namjerno zanemaruje zakonske stavke i isplaćuje samo ono što joj se hoće, ali ne i ono što mora.
– Ranije nije bilo problema jer su makadam nasipavali. Međutim sada su i to prestali raditi. Sve su nam ceste uništili. Misle da za godišnjih od 100 do 150 tisuća kuna, koliko prosječno u proračun uplate na ime šumskog doprinosa, mogu raditi što hoće, a unište za duplo više. Samo jedan kvadrat asfalta koji zdrobe stoji stotinu kuna – ističe Kovačec, dodajući kako će dokazati da svih ovih godina Hrvatske šume ne poštuju Zakon o cestama iz 2012. godine i stavke koje jasno kažu kako trebaju podmiriti nastalu štetu na prometnicama.

Poziv reviziji

– Nitko ih ne kontrolira. Kao da mi možemo znati koliko oni drveta izvezu kada oni sami propisuju, ispisuju i izvoze i onda još i sami razrezuju koliko nam ide na ime šumskog doprinosa – ne odustaje Kovačec. O njegovom pothvatu, barem nam se tako činilo, u Upravi šuma Bjelovar tek su doznali kada smo ih zamolili za komentar. Glavni i odgovorni Stjepan Kovačević isprva se obrušio na načelnika tvrdeći da valjda on, nakon 32 godine radnog staža u Hrvatskim šumama, bolje zna zakone nego netko tko je 1978. godište, aludirajući na Kovačeca. No, zamolio nas je da ga nazovemo sutradan dok provjeri što se dogodilo s čelnim ljudima mjerodavne šumarije i poslovođom.
– Nije istina da ceste ne nasipavamo. Vraćamo ih u bolje stanje nego što su bile prije našeg izvoza. Evo, načelnik Kovačec će i sada na ime šumskog doprinosa dobiti 190 tisuća kuna, jedino ako ga nenamjenski troši, pa tvrdi da to nije dosta. Ali ako tako nastavi poslat ćemo mu reviziju, pa neka istraži kamo novac ide – prilično se naljutio Kovačević na naš prvi poziv. Već drugoga dana primijetili smo pomirljiviji ton. Navodno je iz Uprave šuma na načelnikovu adresu odaslan poziv za sastanakom na kojem bi se trebale riješiti sve dileme.