Učenici Ekonomske i turističke škole Daruvar ovo ljeto po prvi puta stručnu praksu mogu provesti u Portugalu i Malti. Škola naime provodi projekt New Horizons iz programa Erasmus+ Agencije za mobilnost i programe EU i u sklopu projekta dana je mogućnost da učenici škole ljetnu praksu odrade u tim dvjema turistički iznimno zanimljivim zemljama.
– Naših deset učenika iz hotelijersko-turističkog smjera, odlazi na stručnu praksu na Maltu u mjesto Valleta u okvirnom terminu od 26. lipnja do 21 srpnja. Drugih deset učenika zanimanja agroturistički tehničar odlazi na stručnu praksu u Portugal u mjesto Braga, u okvirnom terminu od 16. srpnja do 7 srpnja. Ono što je važno za istaknuti je da projekt učenicima pruža stručnu praksu u trajanju od tri tjedna. Pokriveni su svi troškovi putovanja, smještaja i prehrane i džeparac za vrijeme mobilnosti, a osigurana je i stručna pratnja nastavnika – kazala je o projektu koordinatorica provedbe Erasmus programa u toj školi, Romana Zelda. Natječaj je već otvoren, a prijaviti se mogu redoviti učenici prvog, drugog i trećeg razreda zanimanja hotelijersko-turistički tehničar i agroturistički tehničar. Prednost imaju učenici koji su postigli bolji uspjeh tijekom dosadašnjeg obrazovanja, koji nemaju izrečene pedagoške mjere zbog vladanja ili izostanaka.

Motiviraju učenike

Rijetke su škole u našoj zemlji koje se mogu pohvaliti činjenicom da joj učenici praktičnu nastavu mogu odraditi na Malti ili pak Portugalu i to u trajanju od tri tjedna. To je samo jedan od mnogih projekta, koji motiviraju učenike da rade, istražuju i uče ono što nije za ocjenu, nego za cjeloživotno iskustvo s bogatsvom ideja, iskustava i uspomena. Ova škola takav je projekt, vrijedan 580 tisuća kuna i dobila, a mnogi roditelji zahvalni su na činjenici da će njihova djeca dobiti priliku koja im u životu može otvoriti neke nove poslovne putove. Kako je ovo i za školu veliki izazov i važno je da sve protekne u najboljem redu, održat će se roditeljski sastanci, učenici i profesori proći će određene pripreme, a sve kako bi svi što bolje bili upoznati s detaljima provedbe projekta, te znali sve o obvezama i pravima sudionika. Tko putuje, znat će se već 1. ožujka.