Sve donedavno priča obitelji Perčec iz Komuševca bila je gotovo identična pričama brojnih obitelji koje su se generacijama bavile mliječnim stočarstvom. Imali su 35 krava u mužnji, obrađivali su desetke hektara zemlje i živjeli sasvim solidno. A onda je otkupna cijena mlijeka započela svoj strmoglavi pad, a Perčeci odlučili zatvoriti farmu i prodati krave da ne bi završili u dubiozama.

Brojne prednosti

Nešto što se tada činilo kao kraj, pokazao se zapravo novi početak za ovu vrijednu obitelj iz okolice Čazme. Prije nešto više od godinu dana Perčeci su odlučili svu ušteđevinu uložiti u nabavku – krava. Ali, ne bilo kakvih, već krava francuske pasmine Salers. U nas još uvijek prilično nepoznata, ova tradicionalna francuska pasmina sve je popularnija u Europi, a na imanju obitelji Perčec od prošle godine obitava 15 Salers junica i jedan bik.
-Za Salers goveda prvi puta smo čuli preko Mirka Devčića iz Ivanić-Grada, osnivača Udruge Salers-Croatia. U početku smo malo dvojili i razmišljali hoćemo li ponovno krenuti s uzgojem krava, no na kraju smo se ipak odlučili za kupnju prvog stada. I za sada smo prezadovoljni – ističe “glava obitelj” Ivica Perčec. On uz pomoć sina Jurice, koji je nedavno završio srednju poljoprivrednu školu brine o junicama i nestrpljivo čeka prvo teljenje, a ističe brojne prednosti uzgoja Salersa u odnosu na tradicionalne pasmine koje se mogu vidjeti na hrvatskim pašnjacima.
-Važno je naglasiti da Salers nisu muzne krave, već se uzgajaju isključivo radi mesa. Mirne su i dobroćudnog temperamenta, imaju lako teljenje i dovoljne količine mlijeka za telad do sedmog mjeseca života. Pozitivna strana je i što su otporne na ekstremne uvjete i dugovječnije su od standardnih pasmina te imaju vrlo kvalitetnu gastronomsku vrijednost mesa – kazao je Perčec i dodao da u skoroj budućnosti planira povećanje stada za još između 15 i 30 komada.

Puni optimizma

-Plan nam je imati matično stado od pedesetak grla, a velika prednost uzgoja Salers krava je to što s njima ima daleko manje posla nego s tradicionalnim pasminama. Tijekom cijele zime mogu biti na otvorenom i bitno je da imaju dovoljno ispaše. Ne treba toliko paziti ni na ishranu jer bez problema jedu i nešto nekvalitetnije sijeno, a kako nisu u mužnji gotovo pa i nisu bolesne – rekao je Perčec, koji prvo teljenje svog stada očekuje na jesen, a tek negdje tijekom sljedeće godine očekuje početak povrata investicije.
-Još ćemo vidjeti može li se od uzgoja Salers krava živjeti, no optimisti smo. Za razliku od mljekarstva, od tova teladi može se zaraditi. U planu nam je junice ostaviti za rasplod, a telad držati u tovu do nekih 700 kilograma i potom ih prodavati. Također, obrađujemo 80 hektara zemlje i uzgajamo žitarice. Svi koji su mogli, okrenuli su se tovu junadi i vjerujem da neće biti problema s plasmanom teladi – zaključio je Perčec.

Jedini uz Radakovića

Obitelj Perčec jedna je od dvije obitelji u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji koja se za sada bavi uzgojom Salers teladi. Uz njih, s uzgojom Salersa bavi se i obitelj Petra Radakovića, nekadašnjeg predsjednika Uprave Erste banke, koja krave u eko-uzgoju ima na farmi u Šandrovcu.
-Najviše Salers krava u Hrvatskoj trenutačno postoji u Lici. Ima ih i u Dalmaciji, a nema razloga da ih više ne bude i u nas. Na području naše županije postoje svi osnovni preduvjeti za razvoj takvog uzgojnog programa, a uzgajivači goveda na ovom području imaju potencijale, znanje i tradiciju u toj vrsti poljoprivredne proizvodnje – ističe Perčec.