Međunarodni, 13. po redu Pčelarski sajam koji je protekloga vikenda održan na sajamskom prostoru u Gudovcu bio je prilika da pčelari iz svih krajeva regije, a bilo ih je oko 10 tisuća, saznaju sve aktualnosti vezane uz pčelarsku proizvodnju. Mnogi od njih na Pčelarski su sajam došli prvenstveno kako bi nabavili opremu za pčelarenje, a posebno su dobro posjećena bila edukativna predavanja na kojima se tražilo mjesto više.

– Ove smo godine, kako bismo dodatno unaprijedili Pčelarski sajam, uveli nekoliko zanimljivih novosti. Biramo tako najljepše uređeni izložbeni prostor, kao i grafički najbolje osmišljenu etiketu na bocama meda i vina. Po prvi puta u u suradnji s Hrvatskim pčelarskim savezom organiziramo i izložbu 150 fotografija, a održano je i osam predavanja na kojima su sudjelovali domaći i strani predavači – rekao je tijekom ceremonije otvorenja Pčelarskog sajma i Izložbe vina i vinogradarske opreme, direktor Bjelovarskog sajma Davorin Posavac.

Tretiranje pčela

Predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Vladimir Bilek podsjetio je kako su pčelari imali problema s pčelama u jesenskom periodu te kako je i duga zima učinila svoje.
– Prve ankete, nakon što smo tijekom ovih nekoliko toplijih dana, otvorili košnice, govore da su gubici kod pčelara oko 20 posto. Nažalost, to još nisu konačne brojke. Hrvatski pčelari zvone na uzbunu, zvone na alarm. Tražili smo da se jednom godišnje uvede tretiranje pčela koje bi se financiralo kroz državni proračun preko Uprave za veterinarstvo. Tražili smo kvalitetno sredstvo kojim bismo istovremeno tretirali sve pčelinje zajednice jer ovako nije dobro – rekao je Bilek. Dodao je i da gubitak od 20 posto znači gubitak od više od 100 tisuća pčelinjih zajednica, a to znači da je uginulo pčela u vrijednosti od oko 100 milijuna kuna.
– Pitam se što bi se dogodilo da u Hrvatskoj ugine krava u isto tolikoj protuvrijednosti. Dakle, zvonimo na alarm jer su veliki problemi na pomolu. S Hrvatskom poljoprivrednom agencijom i Ministarstvom napravit ćemo veliku anketu kako bismo imali točne statističke podatke. No, pčelari mole za pomoć jer su tijekom prošle godine sve svoje snage uložili u preživljavanje svojih pčela. Nisu imali financijsku dobit, već su investirali u pčelinje zajednice, a samim time i u Republiku Hrvatsku znajući kakvu dobrobit pčele daju svima nama – zaključio je Vladimir Bilek. Sajam je otvorio državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak.

Navika i potreba

Bjelovarski gradonačelnik Antun Korušec i ovoga je puta istaknuo kako je Pčelarski sajam odlična manifestacija koja promovira med kao izuzetno zdrav i poželjan proizvod u svakodnevnoj prehrani. Istaknuo je i kako je sajam postao navika i potreba Bjelovarčana, svih žitelja županije i cijelog okruženja.
– Koncepcijski je sjajno postavljen. Prodajno – izložbeno i edukativni dio odlična su kombinacija, a prodaja koja je zastupljena u velikoj mjeri, vjerujem, neće izostati niti ove godine – komentirao je gradonačelnik Korušec.

Veliki interes

Bjelovarsko – bilogorski župan Damir Bajs najavio je i potvrdio veliki interes pčelara za gudovačku najslađu manifestaciju. Smatra kako je to odlična prilika da pčelari dobiju kvalitetnije informacije, da razmjene znanja i da eventualno usavrše svoja znanja u segmentima u kojima nisu toliko dobri.
– I ova je manifestacija vrlo prepoznatljiva diljem Europe. Tako treba biti, tako će to, vjerujem, biti i dalje. Posebice je važno istaći kako su pčelari našega kraja prepoznati kao ljudi koji proizvode kvalitetan med, a na nama je da im pomognemo da budu još i bolji – rekao je bjelovarsko – bilogorski župan Damir Bajs.