Mladi uzgajivač svinja Josip Lukač iz Kokinca, jedan je od svijetlih primjera ostanka mladih na selu. Lukač potvrđuje da nije sve tako sivo u našoj poljoprivredi kako se često prikazuje i da se uz određenu podršku države i EU fondova, poljoprivreda i ostanak na selu isplate i imaju budućnost.

Svoj gazda

Lukačevi se proizvodnjom i uzgojem svinja bave oduvijek. Tako je i Josip nastavio tu tradiciju, otvorio OPG i svinjogojstvom se bavi, kako kaže, od kada zna za sebe.
-Volim to, od malih nogu sam u ovome poslu. Sviđa mi se što sam sam svoj gazda. A sada, kada se daju i potpore za mlade poljoprivrednike, vidim itekako veliku perspektivu baš u svinjogojstvu – kaže mladi poljoprivrednik.
Josip Lukač se, naime, prijavio na natječaj za mlade poljoprivrednike, Mjeru 6.1.1. europskog Ruralnog fonda, pri čemu su mu za kupovinu zemlje odnosno oranica odobrena sredstva u visini od 50.000 eura.
Od prve rate koju je dobio, otprilike 30 posto od cjelokupnog iznosa, već je počeo kupovati oranice kako bi na njima uzgajao žitarice i kukuruz kojima će hraniti svinje. Lukač je i ranije aplicirao na natječaj za mjeru 4.1.1, za ostvarenje EU sredstava za gradnju farme za tisuću komada svinja. No, odluku o ovoj aplikaciji Lukač još čeka.

Prodaja sigurna

Trenutno u svojim svinjcima u Kokincu Lukač ima 30 krmača, a tu je i jednako toliko očevih svinja. Prošle zime uzgojio je gotovo 500 prasaca, a sve je uspio plasirati na tržište u veoma kratkom vremenu.
Kako kaže, dolaskom novog ministra poljoprivrede i s pojavom salmonele koja je izazvala oprez kod domaćih kupaca i kad je riječ o kupnji svinjetine, stvari su krenule na bolje.
-Domaći kupci su se okrenuli domaćem proizvođaču, pa se tako i na našem OPG-u lani tražilo prase više – kaže Lukač.
Mladi svinjogojac s veseljem radi ovaj posao i s puno optimizma gleda u budućnost. U poslu mu pomažu troje braće i sestra, a tu su i roditelji. Zanimljivo, uz težak posao na farmi, mladi poljoprivrednik ima vremena i za bogat društveni život. Otkriva nam kako, kad god mu to obveze dozvole, rado s tamburicom u ruci zasvira i zapjeva u svojem tamburaškom sastavu „Ledina“.