Dolazak na svijet teleta baš na kad kada je 28-godišnji Jovica Verić predao papire za Podmjeru 6.1. „Potpora za pokretanje poslovanja mladim poljoprivrednicima“ zasigurno je dobar znak. No kakvi će zaista biti rezultati natječaja znat će se tek koncem godine. Ipak, ovaj mladi poljoprivrednik ne krije nadu da će na natječaju proći i iz europskog fonda dobiti 50 tisuća eura za kupnju traktora, ali i nabavu dodatnih grla stoke. Verić trenutno na svom gospodarstvu ima 12 muznih krava te još šest grla koja su u tovu, a obrađuje 15 hektara zemlje.

Kombinacija poslova

-Naslijedio sam obiteljski posao, a sada bih želio proširiti proizvodnju. Kada bih prošao na natječaju kupio bih novi traktor i još deset telaca za tov. Naime, sada imam jedan traktor, no on će uskoro dati svoje pa je došlo vrijeme za razmišljanje o novom jer bez mehanizacije nema ni obrade zemlje – pojašnjava mladi Verić koji na svojim poljima sije kukuruz, ječam i zob za potrebe prehrane vlastite stoke.
-Danas se može preživjeti jedino uz kombinaciju mljekarstva, junadi i ratarstva, no da je nešto od toga unosno, baš i nije. Ipak, svako od ove tri grane ima svoje prednosti. Zemlja je potrebna za prehranu stoke, mljekarstvo je dobro jer novac na račun sjeda svakoga mjeseca i tu je za podmirivanje mjesečnih režija, a kada je riječ o bikovima, dugo se čeka, no sve što oni pojedu, dobije se odjednom. Upravo zato mi je cilj ovim novcem kupiti i 10 grla za tov jer iako na bika moram čekati i do dvije godine tijekom kojih u njega uložim oko sedam tisuća kuna, na kraju po grlu dobijem otprilike 10 tisuća kuna – pojašnjava ovaj mladi poljoprivrednika dodajući kako je do sada na svom gospodarstvu imao isključivo telce iz vlastite proizvodnje te kako ih uglavnom kupuju kupci iz Dalmacije.

Tri kune kao želja

Kada je pak riječ o mljekarstvu naš sugovornik otkriva kako je trenutna cijena mlijeka 1,80 kuna za litru mlijeka, no kako je taj novac dovoljan tek za pokrivanje onoga što krave pojedu.
-Sjećam se vremena kada smo za litru mlijeka dobivali čak 4,20 kuna. To su za nas mljekare bila neka posve drugačija vremena, no bilo bi fer kada bi cijena došla na tri kune jer s ovih 1,80 kuna bi bilo nemoguće preživjeti bez poticaja – kaže Verić na čije krave zajedno dnevno daju oko 150 litara mlijeka. Unatoč računici koja posljednjih godina nije na strani hrvatskog poljoprivrednika, Verić još uvijek nije izgubio nadu u selu. Kako kaže, posla je puno, a rijetkost nisu dani kada u poslu provede i 24 sata. Ipak, obiteljska tradicija i ljubav prema poljoprivredi ga tjeraju naprijed.
-Ovo volim, ali i znam raditi. Jednostavno ne mogu ni zamisliti da sam osam sati dnevno zatvoren negdje u uredu u gradu. Nekada je lakše, a nekada je teže, nekada se radi manje, a nekada mi nisu dovoljna 24 sata u danu kako bih sve stigao. Posla imam i oko zemlje i oko životinja i oko papira. No, iako sam se posve predao poljoprivredi i želio bih se njome baviti čitav život, nisam siguran kakva je budućnost hrvatskog sela. Kada bi cijena mlijeka bila tri kune i kada bi bikovi imali standardu cijenu na koju možemo računati, tržište na koje možemo računati i kupce za koje možemo biti sigurni da nas neće prevariti bilo bi sjajno. Trenutno imamo samo nadu da će jednog dana zaista tako i biti. U suprotnom ću biti prisiljen staviti ključ u bravu i sreću potražiti negdje u inozemstvu iako mi je to zadnja opcija pa odustajanja nema dok se god ne počne stvarati minus na računu – ističe Verić. Upravo je zato i donio odluku o prijavi na europski natječaj, a kako kaže, sada je napravio sve u svojoj moći pa može jedino čekati rezultate.
-Nadam se da će ovo upaliti i da ćemo krenuti prema naprijed. Što se tiče samog postupka aplikacije, zaista nije bilo komplicirano. Ja sam pokušao jer da nisam, bilo bi mi žao, no vrijeme će pokazati hoće li moj projekt biti uspješan, a to je nešto što će uvelike odrediti moju budućnost na selu – zaključuje Verić.