Danijela Marijanović već devet godina je profesorica povijesti u Ekonomskoj i turističkoj školi Daruvar, a posljednjih nekoliko godina sustavno se educira na temu holokausta, kršenja ljudskih prava i prevencije istih te na temu genocidne prakse u 20. i 21. stoljeću.
-Ostvarila sam čak dvije stipendije za studijski boravak u inozemstvu vezan uz temu holokausta. Na prvi studijski boravak išla sam u Izrael, a na drugi u Pariz koji je bio održan u studenome prošle godine i jedini sam profesor sa područja Bjelovarsko bilogorske županije koji je sudjelovao na edukaciji u Parizu – započinje Marijanović. Dodaje da je seminar održan u najvećem europskom dokumentacijskom centru i muzeju koji čuva sjećanje na stradanje Židova u Drugom svjetskom ratu te promiče sustavnu edukaciju profesora iz Francuske i ostalih zemalja.

Susret sa veleposlanikom

-Svečanom otvorenju seminara nazočio je i veleposlanik Republike Hrvatske u Francuskoj Ivo Goldstein i voditelj odjela za međunarodnu suradnju Memorial de la Shoah, Bruno Boyer – priča nam Marijanović i dodaje da je intenzivni, višednevni program seminara obuhvatio teme poput nacističke Njemačke i odnosa prema Židovima, a posebno ju je dirnuo susret sa preživjelom logorašicom Idom Grinspan.
-U ljeto 2016. godine Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta raspisalo je stipendiju za 25 nastavnika iz Hrvatske za edukaciju u Jeruzalemu. Javila sam se i na taj natječaj, prošla sam eliminacijske razgovore te dobila stipendiju i tjedan dana boravila u Izraelu – kaže Marijanović. Dodaje da je boravila u Yad Vashemu, svjetskom centru za proučavanje holokausta gdje je, kaže, stekla neprocjenjiva iskustva.
-Svrha edukacije na kojoj sam bila u Izraelu bila je rasvijetliti korijene antisemitizma i osvijestiti predrasude kojima smo svi skloni. Tamo sam se susrela sa dvije gospođe koje su preživjele holokaust od kojih je jedna rođena Karlovčanka – priča nam Marijanović. Nastavlja i kaže da je čula duboka i potresna svjedočanstva.
-To su starice koje su preživjele nezamislive strahote, ali i u devetom desetljeću života hrabro se prisjećaju tih dana i objašnjavaju mlađim generacijama što se dogodilo. Naravno, bilo je vremena i za turistički obilazak Jeruzalema i Betlehema, a prošli smo i famoznu granicu između Izraela i Palestine što je posebna priča za sebe – kaže nam Marijanović. Dodaje da je slijedom toga u Pučkoj knjižnici i čitaonici Daruvar održala predavanje o povijesti Židovstva i Izraela te da je to bilo najposjećenije predavanje u knjižnici do tada.

Najmračnije doba

-Iznimno me zanima doba holokausta i puno sam proučavala to mračno doba čovječanstva te se na stipendije prijavljujem zbog svog nadopunjavanja znanja, ali i zbog svojih učenika u Daruvaru tako da im mogu što bolje i vjerodostojnije predočiti što se to tada događalo – objašnjava nam Marijanović. Kaže da si je učenicima teško predočiti i doživjeti informaciju kada im kaže da je ubijeno šest milijuna Židova u Drugom svjetskom ratu, ali da im zato, poučena iskustvima sa seminara, pokušava individualizirati žrtvu.
-Kada im pokažem fotografiju djeteta koji je njihov vršnjak i koji je živio istim životom kao i oni te da je taj život naprasno ugašen u jednoj sekundi samo zato što je netko to tako odlučio, odmah se uozbilje pa i šokiraju. Isto je kada im pričam da sam upoznala žene koje su preživjele holokaust te im prepričavam što su one meni iz prve ruke rekle i mislim da je vrlo bitno da mladi čuju takva iskustva – objašnjava nam Marijanović. Kaže da je i vrlo važno učenicima pokazati koliko je pojedinac jak i kako pojedinac može mijenjati svijet.
-Osim što učenicima objašnjavam kako je to bilo najmračnije doba čovječanstva, također ih učim i da je u to doba bilo ljudi koji su riskirali svoje živote da spase mnoge Židove koje nikada nisu ni upoznali te da se i o takvim ljudima mora čuti. A što se tiče daljnjeg usavršavanja, već ove godine se planiram aplicirati na nove stipendije i studijske boravke u inozemstvu, prije svega na Columbia University u New Yorku – zaključuje Marijanović.