Nakon što je još sredinom godine najavio kako će mještanima putem javne tribine omogućiti da aktivno sudjeluju u kreiranju proračuna prije nego on stigne pred Općinsko vijeće, Josip Bartolčić, načelnik Općine Ivanska, u petak je ispunio obećanje. Tada je, naime, u velikoj dvorani zgrade Općine organizirao tribinu na kojoj se pojavilo 20–ak zainteresiranih mještana koji su doznali kako je planirani iznos proračuna za iduću godinu 15,4 milijuna kuna. Nakon što im je načelnik Bartolčić strpljivo pojasnio stavke u proračunu, te koliko je za svaku pojedinu predviđeno novca, okupljeni mještani su postavljali pitanja.
Tribina postaje praksa
-Došao sam iz obližnjeg naselja Đurđic jer me zanima koliko je Općina predvidjela da će novca ‘povući’ iz Europskih fondova, koje projekte je predložila i u koja naselja će se ulagati iduće godine. Vidio sam da se planira izgradnja nogostupa u Babincu, no mene zanima koliko će novca biti za moje naselje–pojasnio je svoj dolazak na tribinu 55–godišnji Mladen Krušić iz Đurđica. Zdenku Cuvaj, pak, 61–godišnjakinju iz Ivanske, zanimalo je na koji način se troši proračunski novac.
-Članica sam Vijeća mjesnog odbora u Ivanskoj i došla sam na tribinu jer me zanima što i kako se radi u Općini. Bila sam za to da gospodin Bartolčić postane načelnik, a sada me zanima kako će upravljati našim novcem. Posebno me zanima na što se on konkretno troši–kazala je Cuvaj. Nakon što je odgovorio na pitanja mještana koja su se uglavnom ticala komunalne infrastrukture, načelnik Bartolčić zahvalio se mještanima na dolasku i najavio kako će ovakva tribina postati praksa u budućnosti.
Suradnja s mještanima
-Odlučili smo da je ovakav način informiranja puno primjereniji, pogotovo što proračun još uvijek nije usvojen. Premda su se mještani na prvoj tribini tek upoznali s proračunom i nije bilo posebnih pitanja, nadam se kako će se u budućnosti više sudjelovati s nekim dobronamjernim i konstruktivnim prijedlozima koje ćemo uvrstiti u proračun. Suradnja s mještanima je jako bitna za razvoj mjesnih odbora i bez njihovih aktivnosti ćemo vrlo teško provesti određene ideje. Želimo da mještani budu aktivni sudionici u provođenju bilo kakve politike Općine u svakom pojedinom naselju, da budu zadovoljni, te da Ivanska na koncu bude prepoznata kao općina u kojoj se događaju iskustva dobre prakse–kazao je Bartolčić.