Do lokalnih izbora ima nešto manje od tri mjeseca pa iako su iznenađenja teoretski još uvijek moguća, već sada je jasno da će se glavna borba za čelnu poziciju i upravljanje županijom voditi između HDZ-ovog saborskog zastupnika Mire Totgergelija, kandidata koalicije HDZ-a, HSS-a i HSLS-a, i aktualnog župana Damira Bajsa. Evo kako na to gleda kandidat Miro Totgergeli.

Kako tumačite to da je HDZ četiri godine podržavao Damira Bajsa, a sada ide protiv njega. Nije li to neobično i što mislite kako će na to reagirati birači?

-Nema tu ništa neobično, upravo suprotno. Sve je jasno i vrlo logično. HDZ-ova lista je prije četiri godine dobila najveću podršku birača i osvojila najveći broj vjećničkih mandata u Županijskoj skupštini, ali ne i mjesto župana. Nakon izbora mi kao pobjednička lista i izabrani župan, sklopili smo sporazum o suradnji u Županijskoj skupštini. To je bio logičan čin jer smo tako i mi i on ispoštovali volju birača, a nitko nije imao dovoljno vijećnika da samostalno formira skupštinsku većinu. Županijom upravlja župan kako mu to zakon i omogućuje, dakle župan je taj koji kreira i vodi županijsku politiku. Stoga je logično da je HDZ kao najjača politička snaga u županiji na izbore odlučio izaći sa svojim kandidatom, što su podržali i naši koalicijski partneri iz HSS-a i HSLS-a. Zajedno smo procijenili da ova županija može i mora puno bolje. Mnogi pokazatelji nažalost govore da ozbiljno zaostajemo za drugima i to je ono što mi želimo promijeniti.

Prije četiri godine bili ste također kandidat za župana ali tada ste ispali u prvom krugu. Što se od tada promijenilo?

-Puno toga se promijenilo u ove četiri godine i za mene osobno, a i za stranku. Prije četiri godine većini građana bio sam malo poznat ili čak nepoznat. Osim toga tada je u pripremi izborne strategije bilo dosta neodlučnosti i to se negativno odrazilo na rezultat u utrci za župana. Nakon tih izbora malo po malo posložili smo kockice i rezultati nisu izostali. Podsjetit ću da smo od tada u pet izbornih ciklusa ostvarili pet pobjeda i čvrsto se pozicionirali kao najjača politička stranka u županiji. Koalicija koju smo okupili, dakle HDZ-HSS-HSLS, od pet gradova i 18 općina u županiji, danas uživa podršku u tri grada i čak 13 općina. To je značajna podrška, no budući da su izbori najbolja anketa, a zadnja takva su bili parlamentarni izbori 2015. na kojima smo dobili značajno veći broj glasova od nezavisne liste koju je nosio moj protukandidat na predstojećim izborima.

Hoće li na ishod svibanjskih izbora utjecati i to što HDZ sada obnaša vlast na državnoj razini?

-To je pozitivna okolnost koja nam ide u prilog. Svjedoci smo da je vlada Andreja Plenkovića donijela prijeko potrebnu političku stabilnost i stvorila pozitivno ozračje te već niže uspjehe. To je nešto što svi građani vide i osjećaju. To potvrđuju i ankete po kojima je premijer Plenković najpopularniji političar u Hrvatskoj, a HDZ uživa podršku od 34 posto, što je osjetno više nego prošlog ljeta. Dodatni vjetar u leđa je i činjenica da naša koalicija sada ima saborskog zastupnika i dva državna tajnika od kojih je jedan u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU iz kojeg očekujemo konkretne potpore za mnoge naše projekte. To su činjenice zbog kojih smo uvjereni da ćemo ostvariti potrebnu i poželjnu sinergiju državne i lokalne vlasti.

Nedavno ste izjavom o neprijavljivanju bjelovarske bolnice na natječaje Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU izazvali buru reakcija na političkoj sceni. Kako na to gledate?

– Kao odgovoran saborski zastupnik morao sam reagirati i dobro je da jesam jer je to očito ubrzalo proces ishođenja suglasnosti Ministarstva zdravstva. Ono što brine je činjenica da naša bolnica nažalost još nije stekla uvjete za potpis ugovora. Podsjetit ću da sam reagirao iz razloga što je postojala, a nažalost i danas postoji, mogućnost da ostanemo bez tih bespovratnih sredstava koja su ograničena. Naime, četiri bolnice već čekaju u redu, a mi još nismo ni stali u red. Od raspoloživih 725 milijuna kuna za dnevne bolnice i/ili dnevne kirurgije, već je podijeljeno gotovo 625 milijuna i to nas mora brinuti. U javnosti je više puta isticana istovjetnost naše i sisačke bolnice. Sisačka je prošli tjedan potpisala ugovor, a naša nažalost još nije i to budi zabrinutost.

Obzirom da su reakcije na vaš istup bile burne, a kampanja još nije ni počela, znači li to da se možemo nadati da će kampanja biti vrlo žestoka?

-Što se reakcija tiče žao mi je što je toliko neistina izrečeno na moj račun. Ja sam samo govorio istinu koju javnost ima pravo i mora znati i ničim nisam politizirao. Siguran sam da to javnost prepoznaje i cijeni. Ipak pitam se čemu se još mogu nadati. Obzirom na količinu neistina koje su iznesene, očito mogu očekivati još više podmetanja i nove udarce ispod pojasa. No, to me neće uplašiti, uvijek sam se borio za istinu i tako će biti i dalje.

Posljednjih dana osim bolnice aktualizirana je i tema nastavka gradnje brze ceste. Kako gledate na to da će se graditi najprije jedan kolnik, a ne oba istovremeno?

-Prije svega dobra je vijest da se radovi nastavljaju čim to vrijeme dopusti. Dionicu do Farkaševca HAC će dovršiti u narednim mjesecima u punom profilu, a to znači oba kolnika. Istodobno u tijeku je natječaj za izbor projektanta za dionicu do Bjelovara i sva dokumentacija bi trebala biti gotova u ovoj godini. Nastavak gradnje planiran je iduće godine i to će raditi HC. Što se tiče izgradnje po fazama, prvo jednog pa onda drugog kolnika, mislim da je to za nas dobro jer ćemo na taj način biti puno brže spojeni sa Zagrebom. Gradnjom po fazama mi ništa ne gubimo tim više što će se svi objekti kao što su nadvožnjaci, mostovi i slično, odmah graditi za oba kolnika. Stoga mislim da imamo itekako razloga biti zadovoljni.

Izbori su jedina prava i najbolja anketa!
Svoj optimizam HDZ i koalicijski parteri uz ostalo temelje i na rezultatima parlamentarnih izbora iz 2015. godine koji su bili zadnji ogled u kojem su se kao izravni konkurenti našli Miro Totgergeli i Damir Bajs. HDZ-ova koalicijska lista tada je na prostoru županije osvojila 19.127 glasova, a sam Totgergeli kao osmi na listi dobio je ukupno 2687 glasova ili oko 700 više od svog budućeg protukandidata Damira Bajsa.