Zima je u posljednje vrijeme okovala polja pa iako je nekih godina već u dobro započelo sijanje proljetnih kultura kao što su ječam ili zob, zbog vrlo mokre zemlje, radovi će ove godine ipak krenuti malo kasnije. No kada je riječ o stočarstvu pauze nema, a u pune ruke posla ima i Mirko Mužak iz Male Pisanice.

Zlatna vremena

-Evo baš iz mlina vozim stočno brašno za svoje krave. Imam osam krava i dvije junice, no danas je od mljekarstva jako teško živjeti. Moja je kuća u samom središtu Male Pisanice, a blago u štalama danas imaju samo stari dok mladi bježe po bauštelama diljem Europe, ponajviše u Njemačku. Imam još dvije godine do mirovine pa, iako su teška vremena za poljoprivredu, od nečega se živjeti mora – kaže Mužak sa sjetom se prisjećajući zlatnih vremena od prije nekoliko godina kada je mljekarstvo bilo na vrhuncu.
-Prije sedam ili osam godina od deset krava se fina svata novca mogla staviti na stranu. Naime, tada je litra mlijeka stajala četiri kune, a s time se današnjih dvije kune teško mogu uspoređivati. Mjesečno bih toliko zaradio da sam samo u godinu dana uspio sakupiti i za novi traktor i za novi automobil. Nažalost, cijena mlijeka je prepolovljena, no istovremeno su troškovi proizvodnje porasli – nazadovoljan je Mužek dodajući kako je nekada godišnje po kravi dobio čak pet tisuća litara mlijeka, no kako je danas to bitno manje.

Smanjena ulaganja

-Danas sam primoran manje ulagati pa dobivam i manje mlijeka. No broj krava neću smanjivati jer imam fiksne izdatke svaki mjesec koje moram podmiriti. Kada me pitaju zašto ne smanjim broj krava na četiri, ja pitam zašto vaše radno vrijeme nije dva sata, nego je i dalje osam sati dnevno. Naime, raditi se mora iako je cijena mlijeka niska. Tome moramo prilagoditi i troškove pa danas više nema novih ulaganja, kupnje novih strojeva i slično, već se samo preživljava – napominje Mužek koji, uz krave, ima i 15 rali zemlje na kojima sadi tradicionalne kulture – kukuruz i pšenicu.
-Iako je to malo zemlje, za mene je dovoljno. Danas vam ne vrijedi ni imati puno zemlje ako u nju ne ulažete jer da biste imati dobre prinose potrebno je dosta i ulagati budući da se ne može računati na dobre godine. Lani je bila odlična godina za kukuruz pa su odlične prinose imali čak i oni koji su odlučili uštedjeti na gnojivu, no nikada se ne može znati kakva će biti naredna godina. Ipak, ostaje nam nada da će vrijeme biti na našoj strani, ali i da će stvari krenuti na bolje kada je općenito riječ o poljoprivredi – zaključuje naš sugovornik.