Ako do sada niste čuli za Maximusa von Heerbuscha, vrijeme je da dobro upamtite njegovo ime. Ne, nije riječ o nekoj poznatoj osobi, već o gracioznom njemačkom ovčaru koji već duže vrijeme obitava u franjevačkom samostanu Sv. Antuna Padovanskog. Zašto je Maximus toliko bitan? Osim što ga brojni uzgajivači znaju kao psa koji na izložbama i raznim natjecanjima ostvaruje izvrsne rezultate i osvaja prva mjesta, ovaj trogodišnji pas pomaže i Pučkoj kuhinji. Naime, samo ovog mjeseca Maximus je tamošnjim korisnicima osigurao čak 150 toplih obroka.
Tražen za rasplod
-Kako se zaista radi o pravom šampionu, brojni uzgajivači često traže našeg njemačkog ovčara za rasplod. Tako je Maximus nedavno imao dva parenja čime je privredio novac za 150 toplih obroka. Tim novcem ćemo financirati obroke za korisnike koje nisu na popisu Pučke kuhinje, ali svakodnevno ondje dolaze jesti jer nemaju drugog izbora. Radio se o pet ili šest osoba. Inače, kako bi platili te dodatne obroke, na dnevnoj bazi moramo iznaći novac, a u tome nam najčešće pomažu razni donatori kojima ovim putem od srca zahvaljujem, kao i Gradu Bjelovaru koji svakog dana financira 40 obroka. No, u sljedećih mjesec dana trošak dodatnih obroka pokrit će se novcem koji je privredio naš Maximus–kaže fra Tonio Vučemilović, gvardijan franjevačkog samostana.
Neprikosnoveni šampion
A koliko je Maximus kvalitetan njemački ovčar možda najbolje dokazuju brojna priznanja koja krase jednu od polica unutar samostana.
-Maximusa je iz Njemačke uvezao moj prijatelj koji se bavi uzgojem njemačkih ovčara. To je službeno njegov pas, no mi ga držimo u samostanu. Pas ide na izložbe, a ove godine je postao Hrvatski šampion u ljepoti, te prvi i jedini Grand šampion Hrvatske. To su zaista sjajni rezultati–priča fra Tonio. Maximusu u samostanu zaista ništa ne nedostaje. Svi ga paze i maze, a prostran samostanski vrt idealan je za igru i istrčavanje. Ako i dalje nastavi osvajati nagrade, bit će sve više tražen za rasplod pa tko zna koliko će još gladnih ustiju nahraniti.