Kada su 2003. godine prvi puta u sklopu Bjelovarskih odjeka kazališta održane i predstave za djecu, malo tko je 14 godina kasnije vidio jedan mali, zasebni festival koji odgaja kazališnu publiku od najranijih dana, a ujedno je i zabavlja. Upravo to se dogodilo s Malim BOK-om, prvim dijelom BOK festa, namijenjenom najmlađima, malim budućim ljubiteljima kazališta. Ovogodišnji festival, u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta, pod pokroviteljstvom Grada Bjelovara i uz potporu Ministarstva kulture, počeo je u ponedjeljak, 20. veljače 2017. u 9 sati u Domu kulture. Otvorila ga je predstava „Sportski život letećeg Martina“, nastala prema istoimenoj dječjoj knjizi Dubravka Jelačića Bužimskog, a u izvedbi zagrebačkoga kazališta Mala scena.

Sadržaji za bebe

Do 27. veljače, do kada Mali BOK i traje, na programu će se, za bjelovarske vrtićarce, osnovnoškolce i srednjoškolce, naći osam predstava u čak 22 izvedbe. Cijena ulaznica je deset kuna. Ove godine ima i novosti. Jedna od njih je predstava za bebe do dvije godine pod nazivom „Baja buf“. Izvest će je Umjetnička organizacija Vrum 24. veljače 2017. i to u 10, 11 i 12 sati u prostorijama Taekwondo kluba Omega, a cilj joj je otkrivanje komunikacije i tjelesnih instikata beba koje će tom prilikom stupiti u interakciju s izvođačima. Uz to, novo na Malom BOK-u su i radionice za djecu razredne nastave o ponašanju u kazalištu. U skladu s tim, svi sudionici radionica dobit će i letak – Mali BOK-tončić, iz kojega mogu proučiti osnove kazališnoga bontona.

Najbolje s LiDraNa

U sklopu festivala, u četvrtak 23. veljače u Bjelovarskom će kazalištu u 19 sati nastupiti Bjelovarska umjetnička mladost – B.U.M. Riječ je o najuspješnijim predstavama s ovogodišnje županijske smotre LiDraNo. Važno je reći i da će se dan kasnije, 24. veljače u Domu kulture, održati predstava „Ritina škola“, Planeta Art s Markom Torjancem i Natašom Janjić u glavnim ulogama. Bit će to najava BOK festa za odrasle, koji počinje krajem travnja.