Kazališne predstave za predškolce, učenike osnovnih i srednjih škola koje su se nedavno održavale u Domu kulture i Bjelovarskom kazalištu ove je godine pogledalo oko 3800 gledatelja. Na rasporedu je bilo devet predstava, a odigrane su ukupno 23 izvedbe. Posebno zanimljive bile su i radionice pod originalnim nazivom BOK-tončić koje su idejno, ali i izvedbeno odradile dramske pedagoginje Nikolina Marinić i Suzana Turković. Naime, djeca predškolske dobi, ali i učenici od prvog do petog razreda kroz radionice su mogli naučiti kako se pristojno ponašati u kazalištu te kako biti dobra publika.

Reakcije publike

– Ovo je bilo 14. izdanje MALOG BOK-a. Nikada do sada nismo imali ovoliko predstava i ovoliko izvedbi. Publika je bila odlična, djeca su izvanredno prihvatila glumce i uvijek me ponovo iznenadi koliko su spremni interaktivno sudjelovati. Iskreno zahvaljujem Gradu Bjelovaru, Glazbenoj školi na suradnji, Pučkom otvorenom učilištu, kao i čelnicima i djeci iz svih vrtića, osnovnih i srednjih škola – kaže Irena Hlupić – Rašo, dramska pedagoginja, izbornica MALOG BOK-a i izvršna organizatorica BOK FEST-a. Dodaje i kako se pri izboru predstava koje predlaže za MALI BOK uvijek vodi reakcijama publike. Ona se, naime, ne slaže s definicijom neki dramskih pedagoga, a koja je uvriježena u posljednje vrijeme, da predstave označene kao tri plus mogu gledati sva djeca starija od tri godine.
– Spadam u klasičan tip dramske pedagoginje i smatram da svaka predstava ima svoju publiku. Primjerice, za ovogodišnju predstavu Ivice Bednjanca “Durica” vladao je vrlo velik interes. No, odbili smo prve razrede jer predstava nije rađena prema stripu. Ona je napravljena po originalnom autorovom tekstu, pa je radnja pomaknuta u Duricino pubertetsko doba – pojašnjava Hlupić-Rašo.

Poljubac za kraj

Napominje kako su tu predstavu iz tog razloga mogla pogledati djeca drugog, trećeg i četvrtog razreda osnovne škole. Ističe i kako predstava završava neobičnim poljupcem koji nije filmski, ali koji kod djece uvijek izazove različite reakcije. Neka su djeca, primjerice, pokrila oči, neka su se zadovoljno smijala, a neka su se i zacrvenjela.
– Djeca ne reagiraju jednako i zato je vrlo važno poznavati publiku okoline u kojoj živimo. Ne reagiraju isto niti djeca iz urbanih i djeca iz ruralnih sredina. Sve to treba uzeti u obzir pri izboru predstava – zaključuje izbornica Hlupić – Rašo i najavljuje BOK fest koji će se ove godine održati u vremenu od 22. do 25. travnja na kojem će biti izvedeno 14 predstava.