Prosječna mirovina u Bjelovarsko–bilogorskoj županiji jedva da iznosi dvije tisuće. kuna. Da poneki bjelovarski penzioneri i dalje žele raditi unatoč umirovljenju, ili su, pak, na to prisiljeni zbog malog iznosa mirovine, ukazuju i podaci Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.
Lani je ukupno 27 bjelovarskih umirovljenika u starosnoj mirovini iskoristilo zakonsku mogućnost da se zaposle na ugovor o radu do pola radnog vremena, a istodobno i dalje primaju mirovinu ostvarenu na temelju prethodnog mirovinskog staža. Takvo pravo na rad uvedeno je prije točno dvije godine, a mogu ga koristiti osobe koje su u mirovinu otišle prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, odnosno korisnici starosne mirovine te invalidske mirovine zbog profesionalne nesposobnosti ili djelomičnog gubitka radne sposobnosti.
Rade po 20 sati tjedno
Umirovljenici na taj način kod poslodavca mogu raditi do najviše 20 sati tjedno, a širom Bjelovarsko–bilogorske županije zaposlenje ‘iz mirovine’ lani je pronašlo 57 penzića. Podaci HZMO–a pokazuju kako se najveći broja umirovljenika, njih 17, zaposlilo u javnom sektoru–zdravstvu i socijalnoj skrbi te obrazovanju, a potom slijedi stručna, zdravstvena i tehnička djelatnost s osam zaposlenih. Sedam je pronašlo posao u pripremi i posluživanju hrane, šest umirovljenika dodatne prihode ostvaruje u trgovini, pet u građevinarstvu, a po četvero u cestovnom prijevozu i prerađivačkoj industriji.
– Svi zaposleni umirovljenici, nakon što prikupe najmanje godinu dana radnog staža, stječu pravo tražiti novi izračun mirovine i na taj način si mogu povećati mirovinu–ističu s ‘mirovinskog’. Najveći broj umirovljenika koji rade, njih 21, su visokoobrazovane osobe, potom slijedi 12 penzića sa srednjom stručnom spremnom te osam sa višom stručnom spremom. Ukupno 10 osoba su KV i NKV radnici, dvoje su magistiri, a dvoje liječnici specijalisti.