<style>
Djelatnici Javne ustanove za upravljanje prirodnim vrijednostima BBŽ (Priroda BBŽ) puni entuzijazma i aktivnosti započeli su 2017. godinu. Naime, Info-punkt Blatnica i Poučna staza Lokvanjić na ribnjacima Sišćani i Blatnica prvi jput bila su uključeni u međunarodni projekt Zimskog prebrojavanja ptica močvarica (International Waterbird Census – IWC). Iskusnim promatračima iz Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode i ornitolozima iz udruge BIOM, pridružili su se i brojni drugi ljubitelji ptica i prirode – fotografi, kolege iz javnih ustanova za zaštitu prirode Zagrebačke i Sisačko-moslavačke županije, iz Ministarstva zaštite okoliša, turističkih zajednica. Uz prezentaciju Info-edukativnog punkta Blatnica ravnateljice “Prirode BBŽ” Spomenke Mlinarić, Turistička zajednica BBŽ predstavila je i novu četverojezičnu brošuru s osmišljenih 10 programa “birdwatchinga”, koju smo izradili uz potporu HTZ-a i u suradnji sa stručnjacima iz “Prirode BBŽ”.

– Odaziv je bilo fantastičan, a što je najbitnije, svi naši gosti ugodno su se proveli i vratili kućama puni pozitivnih dojmova – komentira Jasna Fila, direktorica Turističke zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije. Dodaje kako je Zimsko prebrojavanje ptica ujedno i izvrsna vježba prije početka sezone.

101 vrsta ptica

Podsjetimo, Info-edukativni punkt Blatnica s Poučnom stazom Lokvanjić dugom 2,9 km s četiri promatračnice za ptice i deset info-edukativnih tabli o flori i fauni ribnjaka otvoren je lani u sklopu EU projekta- ekološke mreže Natura 2000 i prvi je takav objekt u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, županiji s najvećom površinom slatkovodnih ribnjaka u Hrvatskoj. Na ribnjacima u Blatnici i Sišćanima zabilježena je 101 vrsta ptica od kojih je 55 natura vrsta značajnih za očuvanje u sklopu ekološke mreže EU.

– Ovaj punkt važan je kao zaštita ptica u suživotu s prirodom, jer da nema ovih ribnjaka, ne bi bilo ni toliko ptica. Imamo i zaštićene vrste vidra i žaba, a lani je ovdje nađena i regionalno izumrla gnjezdarica bukoč, koja se kod nas ne gnijezdi, ali leti na ovom području – pojašnjava ravnateljica Spomenka Mlinarić, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima.