Krajem prošle godine članovi Likovnog udruženja Bjelovar proslavili su 25 godina postojanja. Udruženje je to koje danas okuplja više od 30 članova. Udruga je osnovana 1991. godine i kroz nju je od osnutka do današnjih dana prošlo više od 150 zaljubljenika i stvaratelja likovne umjetnosti. Udruženje organizira skupne izložbe svojih članova u gradu Bjelovaru i šire te ugošćuje izložbe sličnih likovnih udruga iz drugih gradova. Također, priređuje slikarske kolonije i radionice i rado se odaziva na izložbe humanitarnog karaktera pri čemu je do sada poklonjeno više od 750 radova njihovih članova.

Radišna godina

Prva velika izložba udruženja bila je u Zagrebu u Galeriji Zvonimir, kada su svi radovi bili poklonjeni ratnim invalidima. Danas, Likovno udruženje Bjelovara član je Zajednice udruga u kulturi grada, Zajednice kulturno umjetničke udruge na nivou županije kao i Hrvatskog sabora kulture. Ono što ih čini posebnima jest činjenica da se ne bave svi izričito slikanjem, pa se tako među njima našla, primjerice, Nada Makar, umirovljenica koja oslikava svilu i Sanja Papić koju je prije desetak godina zainteresirao mozaik.
– Počela sam detaljnije proučavati mozaik jer sam primijetila da me opušta i smiruje. Žao mi je što je to malo zastupljena umjetnost jer ja sam morala ponajviše učiti na internetu, ali i na nekolicini tečajeva u Zagrebu i Italiji – kazala je Sanja Papić. Članovi udruga izlažu u izložbenom prostoru Gradskog muzeja Bjelovar, a i ova godina bit će puna aktivnosti.
– Oslikavat ćemo uskršnje pisanice, sudjelovati na danima Ivanjskog krijesa gdje ćemo održati radionice s djecom. U sklopu Bjelovarskog kulturnog ljeta imat ćemo izložbu u slastičarnici “Zagorje”. Izlagat ćemo i u Gradskom muzeja kako bi obilježili 25 godina postojanja, a održat ćemo i jednu koloniju – najavio je radišnu godinu, predsjednik Likovnog udruženja Bjelovar, Zlatko Sabolović.