Riječi “nedostatak” i “liječnik” u posljednje vrijeme sve češće idu ruku pod ruku, a slika je to koja je posebice karakteristična za ruralna područja. Baš jedno takvo je i Severin, općina s pretežno staračkim stanovništvom kojemu je liječnik obiteljske medicine gotovo svakodnevna potreba. Neslužbeno smo doznali kako u severinskoj ambulanti praksu trenutno obavlja liječnik iz Nove Rače i to svaki drugi dan u tjednu po četiri sata.

Neispunjeno obećanje

U razgovoru s mještanima Severina doznali smo kako vođeni onom starom “Bolje vrabac u ruci nego golub na grani” shvaćaju da je i to bolje nego ništa. Ipak, voljeli bi da se za njihovo selo pronađe liječnik jer, kako kažu, starijima je teško doći i do ambulante u mjestu, a kamoli u gradu. S tim se stavom slaže i načelnik Severina Žarko Žgela koji napominje kako je još prošle godine poslao dopis Domu zdravlja Bjelovarsko-bilogorske županije u kojem ukazuje na ovaj problem i traži što skorije rješenje. Kako kaže, uskoro je stigao ohrabrujući odgovor, no na tome je stalo.
-Sredinom prosinca prošle godine su mi iz županijskog Doma zdravlja odgovorili kako će Severin već s prvim danom siječnja ove godine dobiti svog liječnika. Ipak, prošla je sredina veljače, a obećani liječnik još nije stigao. Ja kao načelnik i kao mještanin, baš kao i drugi mještani, itekako želim da u našem mjestu imamo svog liječnika, no za nas je to već neko vrijeme samo nedosanjani san – naglasio je Žgela. No gdje je zapelo s dolaskom liječnika nismo uspjeli doznati od mjerodavnih u županijskom Domu zdravlja budući da odgovor na postavljeni upit Bjelovarskog lista do zaključenja ovog broja nije stigao.

Liječnika čeka novi stan

Koliko u Općini zaista žele privući liječnički kadar u svoje mjesto potvrđuje i nedavna kandidatura projekta uređenja zgrade u kojoj se nalazi sama ambulanta, ali i stan koji stoji na raspolaganju budućem liječniku.
-Na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja prijavili smo projekt uređenja zgrade ambulante kojim bismo uredili krovište, fasadu i preostali dio vanjske stolarije. Riječ je o zgradi u kojoj se u prizemlju nalazi ambulanta, dok se na katu nalazi stan za liječnika koji smo u suradnji s Domom zdravlja prije nekoliko godina i potpuno uredili. Tako našeg budućeg liječnika čeka dvosobni namješteni stan s potpuno obnovljenom kupaonicom, novom kuhinjom, kao i novim namještajem od kojeg je dio još uvijek zapakiran. Nažalost, stan je za sada prazan jer imamo liječnika koji samo povremeno dolazi u naše mjesto na čemu smo itekako zahvalni, no potpuno zadovoljni ćemo biti tek kada dobijemo svog liječnika što je za sada ostalo neispunjeno obećanje – ističe Žgela.