Ostavku dala dr. Vesna Lovčić prvi docent bjelovarske bolnice

Već četvrta šefovska ostavka za redom unutar mjesec dana “pala” je u Općoj bolnici Bjelovar. Ovoga puta riječ je o primarijus dr. Vesni Lovčić, predstojnici najvećeg bolničkog odjela, interne medicine, liječnici s 30-ak godina radnog staža provedenog upravo na odjelu interne medicine u bjelovarskoj bolnici. Ostavku je dala, kaže, zbog moralnih razloga, jer nije mogla više kao šef sudjelovati u urušavanju onog što je u suradnji s kolegama godinama stvarala. Da situacija bude još apsurdnija, dr. Lovčić nedavno je postala docentica Medicinskog fakulteta u Splitu, što je povijesni uspjeh bjelovarske bolnice koji će svakako biti zasjenjen njezinom ostavkom.

bolnica ostavke lovčić

Ne želim biti predstojnica Interne zbog moralnih razloga, ne mogu više sudjelovati u urušavanju onog što sam u suradnji s kolegama godinama stvarala – govori dr. Lovčić

Tridesetak godina života posvetila sam bjelovarskoj bolnici. Počela sam ovdje raditi kao specijalizant, a svoju profesionalnu karijeru gradila sam upravo gradeći paralelno i odjel interne medicine. Stručno smo unaprijedili i razvili kardiologiju, nefrologiju, gastroentrologiju, dijabetologiju s endokrinologijom i to do zavidne razine i prepoznatljivosti izvan okvira Opće bolnice. Docentica sam postala upravo marljivim radom, ali taj uspjeh nije rezultat rada u laboratoriju s epruvetama, već rada s pacijentima  – govori dr. Lovčić.

S obzirom da je svojedobno bila ravnateljica Opće bolnice Bjelovar, jedna je od najrelevantnijih sugovornica za razgovor o tomu hoće li novi način rada i skorašnji preustroj odjela, koji predlaže Ministarstvo zdravlja, a pokušava provesti Sanacijsko vijeće, rezultirati poboljšanjem kvalitete zdravstvene skrbi, ili barem uštedama.

Ne zna hoće li ostati u bjelovarskoj bolnici

I danas nam nedostaje liječnika, a bojim se da će ih sadašnjim načinom rada nedostajati još više, jer nam prijeti odlazak liječnika. Kako će biti s preustrojem moći ćemo govoriti kada se dogodi. Sada nam se događa da smo, zbog manjka liječnika općenito, ali i dodatno zbog smjenskog rada, prečesto u odjelnoj dnevnoj bolnici u kojoj se rješavaju hitni bolesnici upućeni na odjel koji se obrade i odlaze kući ili se zaprimaju u bolnicu. Upravo zbog toga vlastite pacijente, dakle one koje vodimo i koji leže na odjelu ne vidimo svaki dan. Naime, zbog smjenskog rada obvezni smo imati slobodne dane, a za to vrijeme naše pacijente vodi drugi turnusni liječnik. Na taj način gubi se kontinuitet. Također, i sada nam je veoma teško napraviti raspored rada  – govori dr. Lovčić

Za sada je još uvijek nepoznato hoće li se val ostavki završiti na broju četiri, ili će nastaviti rasti. Podsjetimo, “sezonu” je otvorio dr. Vlado Bartoš iz odjela radiologije u prosincu prošle godine, a početkom ove uslijedile su ostavke dr. Čatipovića, dr. Cikoje i dr. Lovčić. Kako se radi o vrsnim liječnicima s višedesetljetnim iskustvom, od kojih su neki poput dr. Cikoje bili i ravnatelji ratne bolnice, njihove ostavke, a i možebitni otkazi, svakako su znak da nešto s preustrojem naše bolnice nije u redu.