Grad Bjelovar uskoro će dobiti još jednu udrugu. Ovog puta riječ je o Udruzi voćara „Dar Bilogore“ čijim članom mogu postati samo osobe koje nisu pravomoćno osuđene za neka od kaznenih djela. Barem tako za Bjelovarac najavljuje idejni začetnik udruge, Bjelovarčanin Nenad Horvat, bivši policajac koji je danas u mirovini, a hobi mu je voćarstvo.
-Želim da nova udruga radi pošteno i u skladu sa zakonom. Upravo zbog toga ne želimo da članovi budu osobe koje su pravomoćno osuđene, odnosno oni koji iza sebe imaju neka kriminalna djela–kazao je Horvat.
Stavka u Statutu
Ta će stavka kao jedna od glavnih, kaže Horvat, biti ugrađena u Statut nove udruge i to već na izbornoj skupštini koja je zakazana za 26. veljače u gradskoj vijećnici. Horvatova ideja o članovima udruge koji nisu pravomoćno osuđeni zbog kriminala uvelike podsjeća na izmjene izbornog zakona koje je nedavno prihvatio Sabor. Tako se za zastupnike na sljedećim parlamentarnim izborima neće moći kandidirati osobe koje služe zatvorsku kaznu ili ih ona tek čeka, dok će pravomoćno osuđeni za najteža kaznena djela s kandidiranjem morati pričekati sve do isteka roka rehabilitacije. Prema tome ispada kako će neki lakše završiti u saborskim klupama, nego postati članom nove voćarske udruge. No, Horvat kaže njegova ideja s nedavnim prijedlogom SDP-a koji je prihvatio Sabor nema nikakve veze.
-Tu ideju nosim u sebi već nekoliko godina i ona nije povezana s nedavnim izmjenama izbornog zakona–odlučan je Horvat. Na pitanje na koji će način znati je li neka osoba pravomoćno osuđena ili nije, Horvat je ponudio sljedeći odgovor.
-Godinama sam radio kao policajac pa znam koje su osobe bile upletene u kriminalne radnje. Svejedno, to neće biti teško provjeriti–kazao je Horvat ne pojašnjavajući kako će to zaista učiniti s obzirom da je znano kako, primjerice, potvrdu o nekažnjavanju mogu zatražiti samo institucije, a ne fizičke osobe ili udruge.

Već 30 zainteresiranih članova
Bez obzira na ovaj nesvakidašnji uvjet koji je najvjerojatnije prvi takav u državi, barem kada je riječ o članstvu u udrugama, Horvat se nada kako će ‘Dar Bilogore’ dobro funkcionirati.
-Cilj nam je okupiti sve zainteresirane voćare s ovog područja kako bi zajednički nastupili na tržištu. Na taj način lakše bi promovirali i plasirali svoje proizvode, unaprijedili svoju proizvodnju, te ostvarili popust kod nabavke repromaterijala–kazao je Horvat. Kako najavljuje, za članstvo u udruzi već postoji 30–ak zainteresiranih voćara, a na skupštini bi se trebali pojaviti brojni stručnjaci i predavači vezani iz svijeta voćarstva.