-Svakog dana gledam radove i još uvijek mislim da sanjam. Još uvijek mi je teško povjerovati da sam uspjeli uvjeriti nadležne da je ovdje potrebno izgraditi kružni tok kako bi se smanjile brojne nesreće–kazao nam je u nevjerici Miroslav Kovač, 33–godišnji Bjelovarčanin koji je svojevremeno teško stradao na opasnom križanju Ulice Male Sredice i južne gradske zaobilaznice. Upravo su na tom križanju danas radovi na izgradnji kružnog toka u punom jeku, a sve zahvaljujući inicijativi koju je prije dvije godine pokrenuo Kovač.
-Imao sam 14 godina kada me na ovom križanju udario automobil. U komi sam proveo mjesec dana, a liječnici su mi jedva uspjeli spasiti život. Danas sam 80– postotni invalid, imam malenu kći, a upravo me roditeljstvo nagnalo da počnem drugačije razmišljati. Ne želim da se mojoj kćeri ni ikome drugome dogodi ono što se meni dogodilo, a na ovu inicijativu nagnale su me i brojne nesreće koje su se proteklih godina dogodila na križanju. Neke od njih su, nažalost, završile sa smrtnim posljedicama–priča nam Kovač.
Trudio se dvije godine
Upravo je on prije dvije godine na društvenoj mreži Facebook pokrenuo grupu pod nazivom ‘Stop stradavanju–želimo kružni tok na najopasnijem bjelovarskom križanju, a ubrzo je dobio brojne sljedbenike koji su podržali tu inicijativu.
-Bolje od ovoga ne može i jako sam ponosan. Cilj mi je bio da se kružnim tokom broj prometnih nesreća svede na minimum. Da je, primjerice, ovdje niknuo semafor, vozači bi i dalje samo proletili bez zaustavljanja. Ovako će zaista morati smanjiti brzinu i morat će biti više oprezniji. Ako se i dogodi da netko proleti kroz kružni tok, može se samo zaletiti u rubnjak, ali neće udariti u drugi automobil ili u nekog pješaka. Posljedice će biti puno lakše ako dođe do neke nezgode–smatra Kovač.
Grad prepoznao inicijativu
Njegovu inicijativu prihvatili su u Gradu Bjelovaru koji je nedavno organizirao izgradnju kružnog toka i za to izdvojio milijun kuna. Ukupna vrijednost investicije iznosi 1,5 milijuna kuna s PDV–om, a dio novca, konkretno 500 tisuća kuna, sufinancira MUP RH iz Nacionalnog programa cestovnog prometa. Izvođač radova je bjelovarska tvrtka Poduzeće za ceste koja bi kružni tok trebala završiti do početka rujna. Mještani Malih Sredica danas su iznimno ponosni na Kovača koji je uporno ‘gurao’ priču o kružnom toku, a kao svojevrsno priznanje za sve što je učinio, novo prometno rješenje već su od milja nazvali ‘Mirekov kružni tok’.