-U utorak, u Bjelovaru, u Ulici Petra Preradovića, u parfumeriji, 21-godišnjak je s polica ukrao jedan muški parfem vrijednosti 500 kuna, a prije izlaska zaustavila ga je i zadržala zaštitarka. U srijedu u Bjelovaru, u trgovačkom centru u Pakračkoj ulici, nepoznata ženska osoba je pored blagajne bez plaćanja prenijela u svojoj torbi razne artikle, u vrijednosti 255 kuna, a po izlasku iz trgovačkog centra zaustavila ju je djelatnica centra, koja joj je sve artikle oduzela i vratila u prodaju…
Ovakve i njima slične vijesti, neizostavne su u redovitim izvješćima PU bjelovarsko-bilogorske, no kolika je točna brojka pokušaja ili uspješno odrađenih krađa, jer mnoge od njih zaobiđu policijske zapisnike, pa i same prodavače, nemoguće je utvrditi.

Zavjera šutnje

Tim prije, što su i mjerodavni iz samih trgovačkih kuća na ovu temu, izgleda, stavili veto na iznošenje bilo kakvih informacija u javnost. U vrijeme njihove ekspanzije na bjelovarskim adresama, a posebice s dolaskom ekonomske krize, novinarima su se bez ustezanja detaljno otkrivale pojedinosti ratovanja s kradljivcima, među kojima je, kako se tvrdilo, bilo od djece, do umirovljenika, pa čak i uglednih Bjelovarčana. U džepove, ručne torbe ili pod odjeću, sakrivalo se od prezervativa, do skupocjenih parfema, krema za lice i pića. Danas, međutim, na pitanje je li broj krađa u padu ili porastu, posebice u minulom mjesecu potrošačke groznice, odgovori su šturi ili sasvim izostavljeni. Kratka, ali otvorena bila je šefica bjelovarske Bille.
-Krade se neprestano, pa stoga ni prošli mjesec ni po čemu ne možemo izdvojiti – kazala nam je kratko.
U zagrebačkom sjedištu Kauflanda, primjerice, glasnogovornica Marija Franić, na čiju smo adresu uputili pitanja, čvrsto je obećala dostaviti tražene informacije, no dobili smo drugačiji odgovor.
– Potrudila sam se doći do informacija, međutim prema internim smjernicama takve Vam podatke nažalost ne možemo dati. Nadam se da ćete dobiti potrebne informacije na drugom mjestu – stoji u službenom priopćenju.

Sigurnosne mjere

Na meti kradljivaca godinama su i police bjelovarskog DM-a. Voditeljica ovog trgovačkog lanca u kratkom je razgovoru potvrdila kako se to i dalje čini, unatoč ugradnji tehničke zaštite i široko otvorenim očima prodavačica koje se neprestano vrzmaju oko polica.
-No, lopovi su unatoč tomu pronašli rješenja kako izbjeći blagajnu i „pištanje“ sustava na izlazu iz trgovine. S artikla koji im je zapeo za oko diskretno skinu naljepnice s oznakama koje bi ih mogle prokazati, sakriju ukradeno pod odjeću i jednostavno nestanu. Doduše, uspješnih krađa je ipak manje, no još uvijek ih je popriličan broj – kaže naša sugovornica.
Uz potvrdu anonimnosti, doznajemo kako se u jednom trgovačkom lancu najviše krade hrana, pri čemu su najmaštovitiji umirovljenici. U njihovim džepovima može se naći od salame do higijenskih potrepština , a često posežu i za maslinovim uljem. Ili pak na polici ostave ambalažu, iz koje su otuđili konzerve, a nerijetko na vagi izmjere komada voća ili povrća, nalijepe cijenu, a potom još nadopune vrećicu.
Računajući na pretpostavku kako je među takvim „kupcima“ najmanje onih koji to čine iz hobija ili potrage za adrenalinom, čini se kako kriza još uvijek ne izlazi iz džepova mnogih građana, premda pelješenje polica na štetu trgovačkih centara, a nerijetko i samih prodavača, nema niti jedno uporište za opravdanje.