Krećemo od sebe i želimo uvesti red u županijskim udrugama

Od 30 udruga registriranih u Bjelovaru, njih 17 nije održalo redovnu godišnju Skupštinu, a šokira podatak da jedna udruga to nije učinila od 1998. godine, navode u Koordinaciji

Koordinacija braniteljskih udruga grada Bjelovara prošlog je tjedan na adresu Ureda državne uprave pri BBŽ odaslala dopis kojim traži reviziju rada svih braniteljskih udruga na području Bjelovarsko–bilogorske županije. Tu informaciju za Bjelovarac je potvrdila Branka Saks, v.d. predstojnica tog Ureda, koja je navela kako je po zahtjevu Koordinacije, odmah naredila inspekcijski nadzor nad svim braniteljskim udrugama.

Naš inspektor će provjeriti radi svih braniteljskih udruga na području BBŽ, a potom donijeti određene akte. Konkretno, inspektor je dužan provjeriti održavaju li udruge prema postojećim propisima redovne godišnje Skupštine. U slučaju da tome nije tako, daje im određen rok da to učine, ili će ih u protivnom reaktivirati. Problem bi se mogao javiti u slučaju da udruga ima imovinu ili određeni dug, a tada im slijedi postupak likvidacije. U tom slučaju mora se angažirati ovlaštena osoba koja će biti likvidator koji na koncu daje prijedlog uredu državne uprave o raspodjeli preostale imovine. Nakon toga ured državne uprave donosi rješenje o brisanju iz sudskog registra– kazala je Saks.

Pod povećalom inspekcije

Prema podacima županijskog Ureda državne uprave, u ovom trenutku na području BBŽ registrirane su 54 braniteljske udruge čija će aktivnost, po svemu sudeći, narednih dana biti pod povećalom inspekcije. -Krenuli smo od sebe tj. populacije branitelja jer želimo stvoriti reda među braniteljskim udrugama i smatramo da sve udruge takvog tipa moraju poštovati Zakon o udrugama, odnosno redovito održavati Skupštine. Prema prvim nadzorima inspekcije, od 30 braniteljskih udruga registriranih na području Bjelovara, ukupno 17 udruga to nije činilo. Štoviše, šokira podatak da jedna udruga od 1998. godine nije održala redovitu godišnju Skupštinu. No, treba pričekati da inspekcija završi nadzor i podnese konačno izviješće. Mislim da će ti podaci biti još šokantniji–kazao je Željko Dragašević, predsjednik bjelovarske HVIDRE i Koordinacije braniteljskih udruga Grada Bjelovara.