Dvadesetsedmogodišnja Ivana Hanak iz Narte nedaleko Bjelovara boluje od Downovog sindroma, a ovih je dana prisiljena proživljavati još jednu, za nju vrlo osobnu tragediju zbog koje je jako žalosna. Naime, Udruge osoba s intelektualnim poteškoćama Bjelovar ovu je mladu djevojku, ni krivu ni dužnu, izbacila iz članstva i onemogućila joj dolazak u Klub i druženje s ostalim korisnicima.

”Narušeni međuljudski odnosi”

Odlučio je tako Izvršni odbor udruge na sjednici koju je održao 8. srpnja, a zajedno s Ivanom iz članstva je izbačen i njen otac Mirko. Konkretno, Izvršni odbor udruge na sjednici je prvo izbacio njezina oca radi ”ozbiljnih narušavanja međuljudskih odnosa”, a to je, čini se, za posljedicu imalo i isključenje njegove bolesne kćeri.

-Obzirom da je gospodin Hanak zakonski zastupnik svoje kćeri Ivane Hanak, odgovoran je i za korektno zastupanje svog djeteta u udruzi. Ukoliko netko odlučuje umjesto nekog (skrbnik umjesto osobe lišene poslovne i radne sposobnosti) tada skrbnik snosi i posljedice nekorektnog ponašanja, kako svog, tako i djetetovog. Ukoliko se skrbnik isključi iz udruge, posljedice toga isključenja snosi i osoba koju taj skrbnik zastupa. Izvršni odbor mišljenja je da gospodin Hanak, u ovom slučaju, nije korektno zastupao interese svog djeteta, a nije imao u vidu kakve će posljedice imati udruga, a i drugi članovi udruge, stoga posljedice neodgovornosti sankcioniramo tako što zajedno s njim odgovara i njegovo dijete. Ukoliko se Ivani Hanak promijeni zakonski skrbnik, tada novi skrbnik može odlučiti da li će Ivana biti član udruge ili ne, dolaziti u klub ili ne–stoji u odluci Izvršnog odbora udruge.

Teško podnijela isključenje
Ovom odlukom je konkretno, tvrdi Mirko, njegovoj kćeri zabranjen dolazak u prostorije Kluba udruge u Ivanovčanskoj ulici gdje se gotovo svakodnevno družila s ostalim korisnicima.

– Prostorije Kluba su otvorene svakim radnim danom od devet do 13 sati. Ondje djeca i odrasli korisnici provode vrijeme družeći se pod nadzorom stručnih terapeuta. Za Ivanu je vrijeme koje ondje provodi vrhunac dana. Ondje se druži s prijateljima, vrijeme provodi u prirodi, sudjeluje u radionicama, a kada stigne kući, odmah si pakira robu za idući dan. Toliko joj je tamo lijepo i ondje su joj svi prijatelji. No, odluka Izvršnog odbora ju je upropastila i sve joj to oduzela. Supruga i ja smo šokirani – priča nam otac Mirko. S obzirom da Ivana teško priča jer ima problema s govorom, njezini otac i majka Jefa kazali su nam kako je njihova kći, otkako više ne smije dolaziti u prostorije Kluba, jako tužna i zbog cijele situacije svakim se danom sve više povlači u sebe.

Povod kaznena prijava

Na novinarsko pitanje što je, po njegovom mišljenju, bio povod za njezino izbacivanje iz članstva, kaže kako su cijeloj situaciji prethodile njegove prijave nadležnim tijelima zbog navodnih malverzacije unutar udruge.

– U rujnu 2015. godine dao sam ostavku na mjesto predsjednika udruge jer sam otkrio kako su pojedinci nekorektno trošili novac. Sve sam prijavio Ministarstvu socijalne politike i mladih te krim–policiji. Istraga je u tijeku, a sve sam potkrijepio materijalnim dokazima. Vodstvo udruge me potom optužilo da sam time narušio međuljudske odnose, no kako sam i dalje ostao pri svojim tvrdnjama, to je rezultiralo mojim izbacivanju iz članstva, a bez ikakvog pravnog uporišta izbacili su i moju kći. U odluci tvrde kako je Ivana lišena poslovne i radne sposobnosti te da snosi posljedice jer sam joj ja skrbnik. To jednostavno nije točno. Ivana je lišena samo radne, ali ne i poslovne sposobnosti, što u praksi znači da sama odlučuje i da joj ne treba skrbnik. Na kraju krajeva ona sama glasa na izborima, sama raspolaže, podiže i troši svoj novac koji koji dobije na ime osobne invalidnine. Tako i sama može odlučivati želi li biti član udruge, želi li dolaziti u Klub i družiti se s ostalim korisnicima i slično. Na ovaj su način bolesno dijete kaznili za ”grijehe” njezinog oca s kojima nema nikakve veze. Ivana ni u kom slučaju ne smije odgovarati za moje postupke, a cijela ova situacija u kojoj više ne smije viđati svoje prijatelje jako je rastužuje i na nju djeluje jako negativno – ogorčen je otac Mirko.

”Ivanin  otac ne poštuje odluke Izvršnog odbora”

Sanja Đurić, predsjednica Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Bjelovar i predsjednica Udruge invalida Bjelovar, pokušala je objasniti razloge zbog kojih su članovi Izvršnog odbora iz udruge izbacili bolesnu djevojčicu.

-Član udruge je Ivana Hanak, kao nominalni član zastupana od strane oca Ivana Hanaka kao dijete sa poteškoćama. Nikada do sada nismo imali problema oko prava i članstva, svako dijete se vodi kao član, a roditelji sudjeluju u radu udruge i pomažu te prisustvuju skupštini i ostalim tijelima upravljanja udruge jer njihova djeca to nisu sposobna, iako roditelji nemaju pravo na neke druge privilegije tipa povlaštena ljetovanja i slično. Pošto nemamo zakonsku obvezu tražiti status i oblik starateljstva te podatke o lišavanju radne ili poslovne sposobnosti naših članova, takve podatke nemamo ni za Ivanu Hanak pa se za to morate obratiti stručnom radniku odjela za skrbništvo u centru za Socijalnu Skrb Čazma kojem oni pripadaju–kazala je Đurić dodavši kako su problemi s obitelji Hanak započeli još prije nekoliko godina.

-Gospodin Mirko Hanak je dvije i pol godine bio predsjednik Udruge i u tom periodu dogodilo se niz propusta za koje sada on tereti druge osobe, a kao predsjednik je člankom 33. Statuta sam za njih bio odgovoran i potpisivao ih je čime nam je nanio znatnu štetu. Između ostalog, prijavljuje Udrugu krim policiji te Ministarstvu socijalne politike i mladih te egzistencijalno ugrožava Udrugu. Dolazi u sukob s Izvršnim odborom koji predlaže pokretanje stegovnog postupka protiv njega. Napominjem da se Mirko Hanak nekoliko godina predstavljao kao zastupnik Ivane i samim time prisustvovao sastancima i bio u organima upravljanja Udruge na što nije imao pravo po njegovim trenutnim tvrdnjama. Ivana i dalje dolazi u Udrugu, na žalost, dovodi ju njen otac čime jasno daje do znanja da ne poštuje odluke Izvršnog odbora Udruge te nastavlja s manipulacijama. Ivanina majka Jefa Hanak uznemirava telefonom obitelji članova Udruge, a u četvrtak je u Udruzi imala vrlo neprimjerene ispade što je jako uznemirilo naše štićenike, kao i cijela ova situacija zadnjih nekoliko mjeseci. Na odluku o isključenju postoji rok žalbe i na skupštini svi članovi će o tome raspravljati. Nama u Udruzi nije jasno zašto netko uz toliko drugih sličnih Udruga, nakon što je toliku štetu nanio našoj Udruzi i izvrijeđao naše terapeute i voditelja lažnim i neprimjerenim optužbama, još želi u nju dovoditi svoje dijete i dati da o njemu brinu te iste osobe. Za Ivanu su uvijek otvorena naša vrata kao i za svu sličnu djecu, ali nakon svih poniženja i optužbi dali smo do znanja njenom ocu Mirku da tamo više nije poželjan na što se on konstantno oglušava – tvrdi predsjednica Udruge Đurić.