Čini se kako se neke navike nekih sugrađana, barem kada je riječ o odlaganju otpada, vrlo teško mijenjaju. Ovih su dana na različitim lokacijama osvanule dvije hrpe smeća. Jedna se doslovce preko noći pojavila u Ulici Željka Markovića, pored zelenog otoka nedaleko mjesnog doma, a druga u Ulici Janka Draškovića, neposredno do ograde koja ulicu dijeli od igrališta tamošnjeg dječjeg vrtića. Fotografije je snimio naš vjerni čitatelj koji je izrazio čuđenje time što je smeće ondje odbačeno, a nitko od nadležni službi koje bi to trebale kažnjavati još uvijek nije reagirao. Ujedno, čitatelj se čudi i kako to da osobe koje su smeće bacile nisu naručile kontejner od Komunalca ili ga barem odvezle na odlagalište otpada Doline. Situacija je još tužnija, kaže, ako je znano da je nedavno proradilo prvo reciklažno dvorište koje je od hrpe smeća u Draškovićevoj ulici udaljeno svega 300 metara zračne linije.

-Ne mogu vjerovati kako su ljudi još uvijek toliko nemarni. Trebalo bi ih lijepo kazniti pa više to ne bi radili–smatra čitatelj.

Traži se krivac

U bjelovarskom Komunalcu su nezadovoljni što teret čišćenje takvog smeća uvijek ”pada” na pleća njihovih djelatnika. Od komunalnih redara koji bi po opisu posla trebali kažnjavaju osobe koje su odgovorne za bacanje otpada mimo propisanih regula, nismo uspjeli ništa doznati. Na naš upit jesu li kaznili odgovorne za stvaranje hrpe otpada na javnoj površini, upućeni smo Gradu Bjelovaru, a odgovor prenosimo u cijelosti.

-Što se tiče smeća kod bazena, komunalni redari nemaju informaciju o počinitelju. Saznanja o počinitelju postoje za smeće pokraj dječjega vrtića, no cijeli je proces još u tijeku. Najvjerojatnije se radi o počinitelju romske nacionalnosti koji nije s bjelovarskog područja, a neki su stanari upoznati sa slučajem. Komunalni redari su im savjetovali da zovu policiju i legitimiraju počinitelja kako bi se mogao i kazniti. Kazna za fizičku osobu je 1000 kuna–stoji u odgovoru Kristine Turković, više stručne suradnice za odnose s javnošću.