Sudeći po broju prikupljenih božićnih jelki, ovo je za Bjelovarčane rekordna godina. U samo nekoliko dana trajanja akcije prikupljanja odbačenih drvaca nakon božićnih blagdana, Komunalac je prikupio 1857 drvaca koja su s pratećim listovima težila ukupno 14 i pol tona, a s prikupljenim granjem težina se ‘popela’ na 15,7 tona.
– Odbačena božićna drvca prikupljali smo posebnim vozilom u periodu od 7. do 12. siječnja. Unaprijed smo zamolili građane da drvca odlože na vidljivo mjesto pored kanti i kontejnera za komunalni otpad u dane redovnog odvoza otpada, a ne da ih ostavljaju po javnim površinama. Odlaganjem na za to predviđena mjesta našim su zaposlenicima uvelike olakšali njihovo skupljanje i vrlo smo zadovoljni odazivom građana – kazao je Stipe Crnković, rukovoditelj Radne jedinice Komunalne djelatnosti. Ilustracije radi, tijekom 2013. godine prikupljeno je 1510, tijekom 2014. godine 1231, a tijekom 2015. godine 1853 božićnih drvaca.
-Ni ove godine sakupljena božićna drvca nisu završila na odlagalištu, već su bila predana ovlaštenim oporabiteljima–napomenuo je Crnković.
Ide i prikupljanje papira
Ako je suditi prema statistikama Komunalca, izgleda kako bi ova godina mogla postati rekordna za još jedan sektor njihovog poslovanja – prikupljanje papir. U samo mjesec i pola dana ove godine ova gradska tvrtka uspjela je prikupiti gotovo 48 tona papira te tako nadmašila lanjski siječanj i veljaču za nevjerojatnih 12 tona. Lani je, primjerice, prikupljeno 300 tona papira, a nastavi li Komunalac ovakvim tempom, tekuća bi godina mogla oboriti sve dosadašnje rekorde. Analizirajući navedene podatke, u gradskoj tvrtki vjeruju kako građani sve više razvijaju ekološku svijest.
Potaknite susjede, razvijte ekološku svijest
– To su izvrsni rezultati s obzirom da je pilot projekt izdvajanja papira iz komunalnog otpada krenuo prije nekoliko godina. Projekt se pokazao vrlo uspješan i građani su pozitivno reagirali na selekciju otpada u svom kućanstvu. U projekt se uključilo 40– ak posto ukupnog broja korisnika kojima se i ovim putem na tome zahvaljujemo. Molimo i ostale korisnike da se uključe u projekt, iznesu još više papira i potaknu svoje susjede da se uključe u akciju. Cilj projekta je pospješiti gospodarenje otpadom, a zajedno možemo usporiti punjenje odlagališta ‘Doline’ i truditi se zadržati postojeću cijenu usluge odvoza otpada – kazali su u Komunalcu.