Čini se kako peteročlana obitelj Sabol iz Predavca naprosto ima peh s Hrvatskom poštom. Od posljednje četiri pismene pošiljke u kojima je bio novac, a koje su trebale stići na njihovu kućnu adresu, samo je jedna na odredište doputovala netaknuta. Preostala tri pisama, ogorčen je otac Kruno, ili su stigla bez novca ili su nisu stigla uopće.
– Prva pismena pošiljka s 300 kuna koju su nam poslali ženini roditelji iz Osijeka nikada nije stigla na našu adresu. Slična situacija ponovila se početkom studenog ove godine kada sam slavio rođendan. Majka je u Samoboru u kuvertu umetnula rođendansku čestitku i 250 kuna. No, u kuverti koja je stigla našao sam samo čestitku, a novcu nije bilo ni traga. Kada sam malo bolje obratio pažnju, shvatio sam kako je kuverta sa strane nestručno zalijepljena – priča Kruno.
Netko ‘nanjuši’ novac
Dodaje kako je taj novac želio podijeliti svojoj djeci, petogodišnjem Mihaelu, devetogodišnjoj Dorotei i 11–godišnjem Antoniu. Nažalost, kaže, netko je tijekom transporta očito ‘nanjušio’ novac i mrtvo–hladno ga izvadio iz pošiljke. O cijelom događaju obavijestio je majku koja je odlučila ponovno poslati novac u kuverti.
– Majka jako teško živi od male mirovine i srce mi je puklo kada sam joj priopćio da je netko ukrao novac koji je poslala. No, majka se nije predala. Poslala je novu kuvertu u koju je umetnula 100 kuna, ali ju je izvana cijelu oblijepila selotejpom kako ju potencijalni lopov ne bi mogao otvoriti, a da je ne rastrga. To je bila jedna od četiri pošiljke koja je s novcem uspjela stići na našu adresu – kaže Kruno.
Razočarenje za razočaranjem
No, najgore razočarenje je tek uslijedilo. Početkom prosinca, točnije u utorak, njegov stariji sin Antonio slavio je svoj 11–ti rođendan, a baka i djed koji žive u Osijeku željeli su ga razveseliti rođendanskom čestitkom. Roditelji Krunine supruge Tatjane, Katica i Đuro, slavljeniku su poslali kuvertu s čestitkom u koju su ubacili 50 kuna. Antoniu su u telefonskom razgovoru najavili kako mu poštom stiže čestitka s novcem.
-Bio sam sretan kada je stiglo pismo. Sestra je otvorila kuvertu pred mnom, a ja sam izvadio čestitku. Tražio sam novac, pregledavao kuvertu nekoliko puta, ali novca nije bilo. Vidjeli smo da je kuvertu netko sa strane otvorio i onda opet zalijepio. Jako sam tužan, a želio sam si kupiti hamburger. Ako moj novac nekome može pomoći, onda je je to u redu – plemenit je Antonio.
Sve pošiljke su bile preporučene
Premda i otac Kruno tako misli, na cijelu situaciju još uvijek gleda s nevjericom.
– Da nije tragično, sve ovo bilo bi smiješno. Ispada da nam netko namjerno krade rođendane. Posebno me boli činjenica što su sve opljačkane pošiljke bile preporučene što znači da ih je trebalo dodatno platiti pri slanju. Iako dobro znaju da se novac ne šalje u kuverti, baka i djed su unuku željeli priuštiti čestitku koje će se zauvijek sjećati. Ipak je poseban osjećaj za dijete kada u pismu dobije novac–završio je Kruno.