Neto dobit jednog od najvećih bjelovarskih poslodavaca, tvornice keksa i vafla Koestlin, lani je iznosila 5,5 milijuna kuna, dvostruko manje nego godinu ranije.
– Ukupni poslovni prihodi iznose 194 milijuna kuna te su porasli za četiri posto u odnosu na prethodnu godinu, što je posljedica rasta domaće i inozemne prodaje. Prodaja na domaćem tržištu rasla je dva posto, a na inozemnom šest posto – stoji u godišnjem nerevidiranom izvješću uprave koje je ovog utorka objavljeno na stranicama Zagrebačke burze.

Više zaposlenih
Koestlin i dalje više od 50 posto prihoda ostvaruje na stranom tržištu, pri čemu i dalje prednjače Bosna i Hercegovina, Poljska i Slovenija, a u posljednje vrijeme i Velika Britanija. Čak četiri petine izvoza bjelovarski konditor ostvaruje upravo na četiri potonja tržišta.
Povećanje prihoda pratilo je i povećanje rashoda, koji su iznosili 189 milijuna kuna, odnosno šest posto više, kao i povećanje materijalnih troškova uslijed povećane proizvodnje.
Bjelovarski konditor krajem prošle godine zapošljavao je 434 ljudi, šest više nego na kraju 2015. godine, a prema svima njima su, napominje uprava, podmirene sve obveze, baš kao i prema državi. Obveze prema dobavljačima i bankama, ne taje u upravi, ispunjavaju se s relativno malim zakašnjenjem.

Smanjili zaduženost

Dugoročnu strategiju da se na tržištu istaknu kvalitetom Koestlinovci nisu zanemarili ni prošle godine, pa su tako i dalje ponosni vlasnici niza uglednih međunarodnih certifikata poput ISO 9001, HACCP, IFS, KOSHER, BRC i GS1 GTC. Tu je i TFMS standard trgovačkog lanca Tesco.
-Usvajanjem i provođenjem zahtjeva navedenih standarda osigurava se prvenstveno zadovoljstvo kupaca i potrošača te se doprinosi uspješnosti poslovanja. Visok nivo ispunjenosti zahtjeva vezanih za proizvod osigurava na tržištu zdravstveno ispravan proizvod ujednačene kvalitete – pojašnjavaju iz uprave. Valja napomenuti i kako Koestlin iz godine u godinu smanjuje zadužnost. Ukupne obveze tako su lani smanjili s 81 na 74 milijuna kuna.