U nepuna tri tjedna mjeseca siječnja, na vječna počivališta razasuta po 33 mjesna groblja o kojima skrbi bjelovarski Komunalac, ispraćeno je 49 pokojnika, za 14 više nego u čitavom prosincu prošle godine. Na gradskim lokacijama pak, rezerviranima za postavljanje osmrtnica, već danima se traži mjesto više, što nije izmaklo oku samih Bjelovarčana kojima je zastajkivanje na takvim mjestima uobičajeni način informiranja o odlascima poznanika i svojih sugrađana na onaj svijet.

Alarmantni podaci

Alarmantni podaci o siječanjskoj plimi umiranja stižu i iz bjelovarske Opće bolnice u kojoj je, zaključno s 19. siječnjem, izdahnulo 57 osoba, s prosječnom starošću od 69 godina i mjesec dana, dok ih je u cijelom prosincu umrlo 38. Prema riječima patologinje dr. Jasne Begić, dnevno ih je znalo umirati i po šestero ili, svrsta li se ukupna brojka u statistički obrazac, dnevno prosječno po dvoje.
-Uzroci smrti su vodeće kardiovaskularne, iza kojih slijede maligne bolesti. Međutim, nije na odmet naglasiti kako u našoj bolnici ipak bilježimo trend smanjenja broja umrlih. Prošle ih je godine, primjerice, bilo čak za stotinu manje nego u 2015. godini – napominje dr. Begić. Kako se u prvim tjednima siječnja mahom radilo o smrtnim posljedicama kroničnih bolesti, potvrđuju i podaci kako je na odjelu Patologije, kojemu je dr. Begić na čelu, izvršeno tek pet obdukcija te samo jedna na zahtjev obitelji.
Kako je u broju odrađenih usluga tijekom ovoga siječnja zabilježio vrtoglavi porast, za Bjelovarac je potvrdio i vlasnik pogrebnog poduzeća Darko Pažur.
-Ovih mi se dana po prvi puta dogodilo da sam na zagrebački krematorij istodobno prevozio dva pokojnika. Inače, čini se, kako i na bjelovarskom području, vjerojatno zbog sve manje slobodnih mjesta na gradskim grobljima, obitelji sve više posežu za kremiranjem svojih pokojnih. Samo ovaj mjesec zabilježio sam četiri takve usluge, što je gotovo ravno dosadašnjoj godišnjoj razini – kaže Pažur.
U razgovoru s nekima od vlasnika bjelovarskih restorana također doznajemo kako im broj organizacija karmina ovog mjeseca neobjašnjivo raste. Jedan od vlasnika napominje kako su njegovu dostavljaču pizza ovoga mjeseca umrle obje bake i djed, dok drugi kaže kako su se u jednome danu u njegovu restoranu istodobno odvijala čak dva okupljanja nakon ispraćaja pokojnika.

Klimatske promjene

Čemu bi se mogao pripisati siječanjski nalet umiranja te hoće li se ovakav trend nastaviti, odgovorila je dr. Begić.
-Ovdje se ne radi o neuobičajenoj pojavi. Dosadašnja iskustva govore kako tijekom godine imamo nekoliko takvih pojava koje su povezane s ekstremnim klimatskim promjenama. Tako smo, primjerice, prošle godine veći broj umrlih zabilježili tijekom kolovoza i dugotrajne južine u jesenskome periodu. U ostalim mjesecima u godini bilježimo daleko manji broj umiranja – napominje dr Begić.

Rekordan broj umrlih i u okolnim općinama

Val umiranja, čini se, nije zaobišao niti okolne općine. U Rovišću je tako od početka godine do prošlog utorka obavljeno čak 12 sahrana, doznajemo od šefa tamošnjeg komunalnog poduzeća Ivana Kovačevića.
-To je svakako više od prosjeka jer inače tijekom cijele godine imamo 40 sahrana. Znalo se i ranije događati da u tako kratkom razdoblju bude više umrlih, recimo tijekom ožujka, kad temperature nakon zime naglo porastu – kaže Kovačević, dodajući kako se sreća u nesreći što je uglavnom riječ o vrlo starim ljudima koji su bolovali od kroničnih bolesti.

Sahrane na bjelovarskim grobljima
Prosinac 2016. – 35
Do 21. Siječnja 2017. – 49

Umrli u Općoj bolnici Bjelovar
Prosinac 2016. – 38
Do 19. siječnja 2017. – 57