Blizina metropole u današnje vrijeme iznimno se cijeni, a Bjelovar od glavnog grada dijeli samo 85 kilometara. Problem, međutim, nastaje kada krenemo smišljati kako najbrže i najeftinije doći u Zagreb. Za te potrebe pronašli smo troje putnika koji koriste tri različite vrste prijevoza. Među ostalima, porazgovarali smo s Valerijom Palatinuš koja je za svoja redovna putovanja u Zagreb izabrala autobus. Razlog tomu su, kako navodi, cijena i udobnost.

Skupe karte

-Linije su redovite, autobus prema Zagrebu kreće gotovo svakih sat vremena. Prednost je to što imam mjesta za prtljagu i uglavnom nema gužve pa u miru putujem, ali nedostatak je put koji traje dva sata, pogotovo ako se ide preko Čazme – govori Valerija. Povratna karta iznosi 90 kuna. Naša sugovornica smatra da je to previše s obzirom da, primjerice, putovanje busom na relaciji Zagreb-Šibenik plaća 200 kuna.
Naš drugi sugovornik bio je mladi gitarist Luka Golec koji na relaciji Bjelovar-Zagreb-Bjelovar uglavnom putuje vlakom.
-Uvijek sa sobom nosim puno stvari za koje volim da su mi pri ruci, a u vlaku imam dovoljno mjesta i za gitaru i stvari, i to je svakako prednost. Putujem uglavnom sat i trideset minuta, ako nema nekih poteškoća – kazao je Luka dodajući kako povratnu kartu s popustom za mlade plaća 80 kuna, a velika mana su učestala kašnjenja vlaka, zbog kojih se do metropole put zna otegnuti i na tri sata. Treći izbor je putovanje vlastitim automobilom i na to se svaki put odlučuje instruktor u autoškoli Kruno Lončarević.

Praktični automobil

– Putujem automobilom jer uvijek u drugo vrijeme i na drugom mjestu moram biti u Zagrebu, bilo poslovno ili privatno, pa krenem i odlazim kada mi odgovara. Prednost je naravno ta što ne moram još dodatno od kolodvora do destinacije u Zagrebu smišljati prijevoz ili lutati – naglašava Kruno. Do Zagreba mu u prosjeku treba sat vremena, osim u slučaju gužve ili odlaska na neko udaljenije mjesto, tada maksimalno 1,30 sat, a goriva potroši u vrijednosti od stotinu kuna.
Iz navedenog vidimo da je put vlakom najjeftiniji, ali s obzirom na kašnjenja je najmanje pouzdan, dok autobus, iako točan, putuje i do dva sata. Onima kojima vrijeme vrijedi više nego novac uvijek će se odlučiti putovati autom, potrošiti malo veći iznos na gorivo, ali odvesti se na točnu lokaciju i u vrijeme koje im odgovara.