Med je jedina namirnica porijeklom iz svijeta životinja koja se može naći na tanjuru 58-godišnje Vlaste Hermanović, inženjerke fizike iz Čazme. Po izboru načina prehrane ona je još prije 40 godina, kada je to bilo više nego bogohulno, čvrsto odlučila stati na stranu zagovornika vegetarijanstva, a potom otišla još dalje, postavši nepokolebljivom vegankom. To znači da ne jede meso, ribu, morske plodove, jaja, mlijeko te niti jedan mliječni proizvod. Njezina se svakodnevna prehrana temelji na žitaricama, mahunarkama, voću i povrću, u sirovom ili blago termički obrađenom izdanju. Pri susretu s njom u bjelovarskoj III. osnovnoj školi, gdje predaje fiziku, na prvi se pogled dalo zaključiti kako ima zavidnu „liniju“, ne izgleda iscrpljeno, nema podočnjake i djeluje opušteno.

Nevjerica obitelji i prijatelja

No, vanjski efekti koji zapinju za oko slučajnom promatraču ni izdaleka nisu razlog životne filozofije naše sugovornice.
-Za početnu odluku koju sam donijela krajem srednje škole „kriva“ je bezgranična ljubav prema životinjama, bez obzira na vrstu kojoj pripadaju. Kada sam vijest o tomu da prestajem jesti meso i druge namirnice životinjskog podrijetla obznanila svojim roditeljima, naišla sam na otvoreno neodobravanje. No, dugo godina kasnije, kada mi je otac teško obolio, svoje je posljednje dane proveo hraneći se kao vegan, što smatram svojim velikim uspjehom, tim prije što mu je to uvelike olakšalo posljednje dane – kaže Vlasta.
No, vremena kada je svoje prehrambene navike morala tajiti, čak i pred najboljim prijateljima, daleko su iza nje. Ovakav način prehrane širom svijeta dobiva sve više poklonika, bez obzira na prisutne predrasude. Napominje kako učinke svojih kulinarskih recepata vidi na vlastitom zdravlju, energiji, vitalnosti, pokretljivosti, imunitetu, u pozitivnom djelovanju na emocije i duh.

Učinci na zdravlje

-Prijašnjih sam godina putovala svijetom, neko vrijeme živjela u Indiji, bavila sam se alpinističkim planinarenjem i penjala u visine do 5.000 metara. Pri tomu nisam nikada osjetila energetske padove u organizmu. Štoviše, nakon ranije teške tjelesne povrede, oporavila sam se neuobičajeno brzo, što su potvrdili i sami liječnici. Recepti iz moje kuhinje temeljeni su na svim orašastim plodovima kojih u našem kraju ima na pretek, od oraha, lješnjaka, do bučinih koštica. Voće i povrće, posebice ako je organski uzgojeno, može se jesti sirovo, osušeno ili blago termički obrađeno. Kruh primjerice, sama pripremam koristeći pir, heljdu, ječam ili raž, uz dodatak kukuruznog brašna, pri čemu se mirovanjem tijesta na pola dana odvija prirodna fermentacija. Premda će netko reći da za namirnice u dućanima valja izdvojiti oko 20 kuna za kilogram, ovakav je kruh iznimno zdrav, a dnevno je dovoljno pojesti dvije kriške – pojašnjava naša sugovornica.

Brži rad mozga

Kako radi s djecom u dvije osnovne i čazmanskoj srednjoj školi, kaže da im nerijetko sugerira načine na koje, kupovinu bureka i peciva u pekarama, mogu zamijeniti puno zdravijim i jeftinijim namirnicama od kojih neće imati višak kilograma, a mozak će im raditi „100 na sat“.
-Umjesto peciva punih aditiva koji nemaju nikakvu nutritivnu vrijednost, daleko bi bilo učinkovitije pojesti mliječni pripravak sa svježim ili sušenim voćem, orašastim plodovima ili još jednostavnije, obične zobene pahuljice preliti mlijekom ili jogurtom. Pri tomu se ne može reći kako je to preskupi obrok, jer se kutija zobenih pahuljica može kupiti već po sedam kuna za kilogram. Premda će mnogi, za ovakvu vrstu prehrane reći kako je preskupa i zahtjeva puno vremena, to uopće nije točno, samo je potrebna dobra volja – tvrdi Vlasta Hermanović. (mrz)