Svoju prvu godišnjicu uskoro će proslaviti svojevrsni privatni muzej u Bjelovaru. Rezultat je to napora skupine Bjelovarčana okupljenih oko zbirke bjelovarskog kolekcionara Marina Sabolovića, koji je tijekom godina uspio prikupiti zavidnu kolekciju hrvatskih ratnih odora, kapa, oznaka i odlikovanja Republike Hrvatske. Među njima je nekoliko iznimno rijetkih artefekata poput prvih službenih odora policije, prvih odora Oružanih snaga, službenih, svečanih i radnih odora poznatih i zaslužnih osoba poput generala Velibora Kikereca, prvog tajnika Sabora Republike Hrvatske…

Uložio vlastitih stotinu tisuća kuna

Za domocilno područje vezani su predmeti bjelovarske ratne 1991. godine poput prvih okvira za pištolje rađenih u privatnim bjelovarskim radionicama, predmetima vezanima uz 29. rujna, a najznačajnija je karta s potpisom generala Jevrema Cokića, zapovjednika 32. Korpusa JNA i pukovnika Rajka Kovačevića, zapovjednika 265. motorizirane brigade iz Bjelovara te Kovačevićeve epolete zaplijenjene nakon pada vojarne.
– Zbirka je iznimno rijetka i kompletna, sadrži gotovo sve dijelove službenih odora i sve izvedbe od one prve do posljednjih kompleta uvedenih u okviru sustavne izmjene odora 1995. godine – govori Sabolović dodajući kako je ovakva cjelina zaista rijetka pojava, kako kod privatnih kolekcionara, tako i muzeja uopće. Prema okvirnim procjenama, za kolekciju koju svi Bjelovarčani mogu razgledati potpuno besplatno, do sada je izdvojio stotinjak tisuća kuna. Usto, Sabolović je svakom posjetitelju vrlo rado ispričati priču o svakom odjevnom ili inom predmetu, što posjet čini vrlo zanimljivim, pogotovo onima koji se, baš poput njega, ne sjećaju Domovinskog rata.
– Imao sam dvije godine kada je počeo Domovinski rat, a moj otac bio je dragovoljac, kasnije djelatna osoba u MUP-u. Vjerojatno je to privuklo moje zanimanje. Otac mi je pružao veliku pomoć u nabavci – pojašnjava Sabolović. Iako je član političke stranke, čiji su članovi potencirali i pomogli pri realizaciji stalnoga postava, muzej nema izravne veze sa stranačkom pripadnošću i proizvod je isključivo poštovanja skupine istomišljenika prema obrambenom Domovinskom ratu. Želi, kaže, posjetiteljima pokazati i ispričati priču o odorama i znanstveno potvrđenim činjenicama, bez špekulacija i subjektivnih interpretacija. No, politiku ipak nije mogao izbjeći.

Grad im nije uspio pronaći prostor

– Bilježimo doista velik interes za posjetima, pa smo zatražili od Grada Bjelovara prostor na kojemu bismo mogli organizirati izložbu u revijalnom i institucionalnom obliku koja bi služila na ponos Bjelovaru. S obzirom da ga još uvijek nismo uspjeli dobiti, izložbu smo organizirali u stranačkim prostorijama. I sada imamo situaciju da nas, recimo, želi posjetiti neka škola, no kada im kažemo da je to u stranačkim prostorijama, više ne žele doći. To je potpuno razumljivo, no istovremeno nama je jako žao što našu izložbu zbog toga vidi mnogo manji broj ljudi nego što bi trebalo – govori Sabolović, inače profesor geografije koji trenutno priprema doktorat na temu vojne geografije. Dodaje kako se nada da će Grad Bjelovar u suradnji s državnim institucijama ili u svom aranžmanu uspjeti pronaći odgovarajući prostor. U suradnji s brojnim visokoškolskim institucijama, poput zagrebačkog i zadarskog sveučiliša, uz popratna predavanja uglednih znanstvenika zbirka je prikazana akademskoj zajednici, a od brojnih uglednih osoba zbirku je sa zanimanjem pogledao i bivši predsjednik dr. Ivo Josipović, saborski zastupnici, ugledne osobe iz života grada te brojne braniteljske udruge uključujući i zanimljiv posjet vojnih veterana Slovenije iz Ptuja, što potvrđuje široko zanimanje za ovaj jedinstven kulturni projekt koji je očito mnogo poznatiji izvan, nego unutar bjelovarskih granica.
Stalni postav možete razgledati na adresi Andrije Kačića Miošića 16, Bjelovar (podrumske prostorije) svakoga utorka i četvrtka od 18 do 19 sati, odnosno po najavi na broj 097 777 2466 (Marin Sabolović, voditelj). Inače, autori Stalnoga postava rado će izložiti svaki predmet iz vremena Domovinskog rata, posebno one koji su vezani uz bjelovarsku ratnu 1991. godinu. Ukoliko netko želi donirati ratne predmete, slobodno se može javiti na već spomenuti broj telefona voditelja.