Dio roditelja učenika I. osnovne škole Bjelovar zatražio je smjenu ravnateljice te škole Tatjane Landsman, a kako doznajemo, nepovjerenje joj je proteklih dana na Učiteljskom vijeću izglasao i kolektiv. Na Školskom odboru koji je sazvan zbog uzavrele situacije u školi, i to na inzistiranje njezina osnivača, Grada Bjelovara, donesena je odluka o osnivanju povjerenstva koje će donijeti odluku o sudbini ravnateljice Landsman.

-U to bi povjerenstvo, među ostalim, trebao biti imenovan i pravnik kompetentan za ovu specifičnu problematiku, kao i predstavnik osnivača odnosno Grada Bjelovara. Naime, na sjednici Školskog odbora koja je održana u utorak, 21. veljače, svi smo se složili kako je to nužno kako bi se olakšala konačna odluka članovima Školskog odbora. Svima su nama u prvom planu interesi učenika koji sigurno osjećaju nervozu u školi i zbog toga je nužno problem riješiti što prije – kazala nam je jedna od članica Školskog odbora koja je željela ostati anonimna.

Brojni dopisi

Bjelovarac je u posjedu dokumenata koji zorno pokazuju kako se odvijala dramatična situacija u I. osnovnoj školi tijekom posljednjih nekoliko mjeseci. Službeni zahtjev za smjenom Landsman Gradu Bjelovaru još su 22. prosinca prošle godine uputili roditelji učenika jednog razrednog odjela u kojem, prema njihovim riječima, jedan učenik već godinama provodi nasilje nad ostalim učenicima, na što su učitelji i roditelj upozoravali ravnateljicu, ali i brojne druge institucije. Međutim, oni tvrde kako nitko nije učinio ništa da se njihova djeca zaštite. Pisali su pravobraniteljici za djecu, Centru za socijalnu skrb, Zavodu za javno zdravstvo, prosvjetnoj inspekciji, Uredu državne uprave, međutim odgovor, i to uopćen, o pronalaženju zajedničkog jezika, poslala im je, kažu, jedino pravobraniteljica Ivana Milas Klarić te državna inspektorica. Situacija s vršnjačkim nasiljem u spomenutom odjelu kulminirala je u listopadu prošle godine kada je već spomenuti učenik fizički napao kolegu iz razreda i ozlijedio ga, nakon čega su druga djeca počela zbog straha odbijati odlazak u školu, a roditelji ih doista na neko vrijeme prestali slati na nastavu. Tek tada je održan sastanak dijela roditelja, učitelja, liječnika i predstavnika Grada, no ni nakon toga, tvrde roditelji, nije bilo pomaka. Dijete nije premješteno u drugi razredni odjel, kako su tražili roditelji, a zbog nastavka uznemiravanja ostalih učenika, roditelji čak šestero djece iz tog razreda svoju su djecu koncem prošle godine ispisali iz I. osnovne škole. Čak niti u takvoj situaciji, tvrde roditelji, Landsman nije sazvala roditeljski sastanak i pokušala riješiti problem.

Ispisali djecu

-Ovo zaista nije nikakav hir, naša su djeca u strahu. Vjerujte, nitko od roditelja ne bi bez stvarnog razloga upisivao dijete iz škole u vlastitom kvartu i upisivao ga u drugu, nekoliko kilometara udaljenu, u kojoj se još nastava odvija u dvije smjene – uvjerava nas jedan od roditelja koji je također molio za anonimnost.
U dopisu Gradu Bjelovaru, u kojem traže smjenu ravnateljice Landsman, roditelji navode kako je prekršila nekoliko članaka Zakona o odgoju i obrazovanju. Na teret joj stavljaju da nije osigurala sustavan način poučavanja, uvjete za zdrav razvoj škole, da nije spriječila neprihvatljive oblike ponašanja te da nije brinula o sigurnosti djece u školi.
Nekoliko dana nakon zaprimanja dopisa, 27. prosinca, Grad Bjelovar zatražio je očitovanje o spomenutom zahtjevu od Školskog odbora, naglasivši kako je pritom potrebno uvažiti i mišljenje Učiteljskog te Vijeća roditelja. Međutim, dan kasnije Landsman u novom dopisu poručuje gradskim čelnicima kako njihov zahtjev nije zakonski utemeljen jer spomenuta vijeća „nisu kompetentna odlučivati o pitanju razjašnjenja ravnatelja školskih ustanova“. Štoviše, Landsman, tvrde članovi Školskog odbora, o zahtjevu Grada nije službeno obavijestila niti jednog člana, kao niti Učiteljsko i Vijeće roditelja, što se ondje, kako stoji u dopisu koji je naknadno dio članova Školskog odbora uputio Gradu, protumačilo kao „omalovažavanje i oduzimanje zakonskih prava tijelima škole“. Školski odbor ipak je održan dva puta, posljednji put u utorak, 21. veljače, kada se donesena odluka o osnivanju već spomenutog posebnog povjerenstva. Prije toga se sastalo i Vijeće roditelja na kojem su, iako se o smjeni ravnateljice nije glasovalo, roditeljima razreda koji su pokrenuli zahtjev za smjenom podršku je dala i većina ostalih. Osim toga, nepovjerenje ravnateljici ovih je dana izglasalo i Učiteljsko vijeće. Kako doznajemo, na sjednici je 35 učitelja bilo za smjenu, a 25 protiv. Članovi Školskog odbora s kojima smo razgovarali kažu kako se nadaju da će spomenuto povjerenstvo biti što skorije osnovano, kako bi se ovaj problem, prvenstveno u interesu djece, što prije priveo kraju.

Landsman: Zahtjev roditelja neutemeljen je i subjektivan!

Prozvana Tatjana Landsman ne smatra se odgovornom za optužbe koje joj se stavljaju na teret. Za Bjelovarac je kazala kako od prvog dana svog mandata, poštujući ciljeve i načela odgoja i obrazovanja i zakonske odredbe, u I. osnovnoj školi Bjelovar osigurava jednake obrazovne šanse i uvjete svim učenicima, što zbog njihove različitosti, kaže, često nije lak zadatak.
-Poštujući zakone i propise Republike Hrvatske, te postupajući u skladu s Rješenjem prosvjetne inspekcije te nalazom Agencije za odgoj i obrazovanje, suočena sam s nerazumijevanjem svojih postupaka od strane dijela roditelja učenika 6.a razreda te dijela učitelja I. osnovne škole Bjelovar, a sve zbog odbijanja neutemeljenog zahtjeva za preseljenje jednog učenika u drugi razredni odjel. Ispisivanje pojedinih učenika iz Škole isključivo je odluka roditelja učenika i očita reakcija na neudovoljavanje njihovim zahtjevima. Roditelji učenika uputili su subjektivan i neutemeljen zahtjev za mojom smjenom. Podnesak roditelja proizašao je iz osobnih stavova i dojmova roditelja, a isti se ne odnosi na pravni položaj djece u školi, već se evidentno radi o osobnom interesu pojedinih roditelja – kaže Landsman, dodajući kako postupak pokretanje njezine smjene na smatra ispravnim.
-Statut I. OŠ Bjelovar, a u skladu sa Zakonom o ustanovama i Zakonom o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi propisuje razloge i postupak razrješenja ravnatelja. Stoga, ni osnivač škole, ni Učiteljsko vijeće, niti Vijeće roditelja odnosno dio roditelja pojedinog razrednog odjela ne mogu zahtijevati, raspravljati niti davati mišljenja i donositi odluke o smjeni ravnatelja – zaključuje Landsman.

Mjere za prevladavanje teškoća

O trenutnoj situaciji u I. OŠ Bjelovar, koja je svojevrsni presedan u domaćem školstvu, upit smo poslali i resornom ministarstvu kojemu su se roditelji u više navrata obraćali za pomoć, potom prosvjetnoj inspekciji, kao i Agenciji za odgoj i obrazovanje. Do zaključenja broja odgovor nam je stigao samo iz Agencije u kojoj kažu da su savjetnice Agencije prošle godine u tri navrata provele stručno-pedagoški nadzor u bjelovarskoj školi, „predloživši odgovarajuće mjere za prevladavanje teškoća“. 13. siječnja ove godine ravnateljica Landsman je, kažu, Agenciji dostavila izvješće o izvršavanju mjera, no u odgovoru ne navode što u izvješću piše.

Pozvati u pomoć Ministarstvo

Zamjenica bjelovarskog gradonačelnika Lidija Novosel u trenutku zaključenja ovog broja (22. veljače) Bjelovarca još nije primila službeno izvješće s posljednje sjednice Školskog odbora I. OŠ Bjelovar, no kaže kako nije sigurna hoće li najavljeno povjerenstvo konačno i riješiti spomenuti problem.
-Školski odbor ima pravo formirati povjerenstvo, no moj je osobni stav da svoj sud o ovoj situaciji trebaju dati i za to kompententne službe pri resornom Ministarstvu. Možda bi bilo najbolje da netko neovisan s državne razine procijeni je li u ovom slučaju učinjeno nešto loše odnosno dobro – kazala je zamjenica Novosel, naglašavajući kako pritom valja imati na umu djecu, roditelje i zaposlenike škole koji svoj posao obavljaju savjesno i predano.