Na državnom natjecanju First Lego League (FLL Croatia) lego robot lige ekipa IV. osnovne škole Bjelovar „QUATROBOT“ osvojila je 3. mjesto u robo igri, te se vratila okićena medaljama. Njihov uspjeh tim je veći jer su bolje od bjelovarske škole bile tek dvije specijalizirane robotičke udruge. Stoga, velike čestitke valja uputiti učenicima Janu Muriću(8.r), Luki Drvišu(4.r), Lucijanu Oškeri(4.r), Eugenu Petrekoviću(5.r), Martinu Vrbovčanu(6.r), Veroniki Vrbovčan(6.r) i Jakovu Racu(4r.). Zahvale idu i voditelju – mentoru Branku Raičkoviću, mentorici Bernardi Musović i učiteljici Sanji Pavin.

Natjecanje je održano u subotu, 14. siječnja na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu u organizaciji Hrvatskog robotičkog saveza. Na cjelodnevnom natjecanju 11 ekipa odmjeravalo je snage, a osim sâme vožnje trebalo je pokazati i zavidno inženjersko znanje na tehničkom intervjuu.
Kako je natjecanje odmicalo, jer su se vozile tri vožnje robota, mijenjala su se i mjesta na tablici rezultata. Bjelovarčani su većinu dana proveli na izvrsnom drugom mjestu, da bi natjecanje ipak završili kao trećeplasirani, podijelivši mjesto s Elektrotehničkom fakultetom iz Zagreba. Inače, istraživački rad bjelovarskih učenika bio je baziran na očuvanju života pčela.

Zimska škola robotike

FLL osim programiranja robota promiče pozitivne ljudske vrijednosti, timski rad, zajedništvo, istraživački rad i sklad ljudi i prirode, a upravo je bjelovarska prezentacija projekta kroz igrokaz ocijenjena kao najuspjšenija. Ove godine je u ovaj međunarodni projekt uključeno 88 zemalja sa 1646 natjecanja. Ukupno je sudjelovalo 32 000 timova s više od 255 tisuća sudionika.

Kako bi ostvarili ovakav uspjeh, učenici IV. osnovne škole zajedno sa svojim mentorima marljivo su radili i tijekom zimskih praznika i odradili 60 sati treninga. Generalna proba prije samog natjecanja bila je prezentirana i pred roditeljima, nastavnicima i ravnateljem škole Nikolom Margetićem, koji je i omogućio ovaj hvale vrijedan projekt. Uspjeh ekipe je to veći, što su kompletni roboti i dodatna oprema u vlasništvu učenika koji pokazuju veliki interes za robotiku. Sreća je što je IV Osnovna škola njihovu ljubav prema robotici već odavno prepoznala, te su već dulji niz godina u samom natjecateljskom vrhu države. U školi se nadaju nabavci vlastite opreme te postizanju još boljih rezultata.