Još u listopadu prošle godine Bjelovarski list je pisao o kašnjenju izgradnje kanalizacijske mreže kroz Dežanovac i brojnim nedostacima na koje su nas upozorili roditelji tamošnjih školaraca i načelnik Općine Dežanovac Josip Stjepanović. Podsjetimo, jedan od najvećih problema bila su otvorena nezaštićena kanalizacijska okna duboka dva i više metara pored kojih svakodnevno prolaze djeca iz obližnje osnovne škole. Da su svjesni problema, potvrdili su tada i u DARKOM vodoopskrbi i odvodnji d.o.o., koja je naručitelj radova i formalni investitor, a Davor Rohlik, direktor Vodoprivrede d.d. koja je izvođač radova, tada je obećao kako će nedostaci biti uklonjeni u najkraćem mogućem roku. Danas, tri mjeseca kasnije, obećanje nije ispunjeno, tvrdi dežanovački načelnik Stjepanović. Zbog toga je u pomoć prošlog mjeseca pozvao i glavnog financijera ovog, skoro devet milijuna kuna teškog projekta, Hrvatske vode, čiji predstavnici su zajedno s predstavnicima izvođača radova i formalnog investitora DARKOM-a, nadzornog inženjera te Općine Dežanovac, proveli svojevrsni nadzor na gradilištu. Bjelovarski list u posjedu je zapisnika sastavljenog nakon nadzora iz kojeg je vidljivo kako Vodoprivreda doista nije obavila poslove koji su predviđeni projektom, poput uređenja prijelaznih mostova i pješačkih staza ili ugradnje poklopaca šahtova te je pred predstavnike te daruvarske tvrtke stavljen čitav niz zadataka koje su dužni obaviti u što kraćem roku.

-Potvrđujemo da je Hrvatskim vodama pristigla prijava nepravilnosti na predmetnom projektu nakon čega je odmah izvršena terenska provjera. Utvrđeno je da određeni objekti nisu dovršeni sukladno projektnoj dokumentaciji i pravilima struke te je naloženo otklanjanje nedostataka – potvrdili su nam i službeno prošlog tjedna iz Hrvatskih voda.

Sumnjive stavke

No, čini se kako tu nije kraj internoj istrazi. Već tijekom prve kontrole potvrđeno je kako je Vodoprivreda lažno prikazala neke stavke u službenom dokumentu, tzv. situaciji, u kojoj se navode svi troškovi projekta.

-Izražava se sumnja u obračunati odnos strojnog i ručnog iskopa (90:10 posto) jer to ne proizlazi iz broja radnika prema podacima iz građevinskog dnevnika te će se isto korigirati, dakle umanjiti ručni iskop – stoji u službenoj zabilješci nastaloj nakon internog nadzora. No, kako je dežanovački načelnik Josip Stjepanović izrazio sumnju u više navedenih stavki u spomenutoj situaciji, iz Hrvatskih voda najavljuju novu istragu kojom bi se trebalo utvrditi je li sam posao izgradnje kanalizacije u tlu obavljen kako treba. Kako to podrazumijeva zadiranje u tlo, zbog vremenskih uvjeta taj je posao odgođen do daljnjeg.

-Sada nam je prioritet da se posao što prije privede kraju, prije svega da se zatvore okna. Škola počinje za koji dan, meteorolozi najavljuju oborine i razumljivo je da strahujemo za sigurnost djece koja svakodnevno prolaze kraj otvorenih rupa. No, ni po završetku projekta nećemo odustati od toga da netko odgovara za propuste koji su se dogodili tijekom izgradnje. Lažno prikazivanje količine ručno iskopanog materijala samo je jedan problem u nizu. Prolazio sam kroz situaciju stavku po stavku i vjerujem da se treba ispitati više njih kroz koje je upitno prikazivanje troškova od oko dva milijuna kuna – tvrdi Stjepanović.

On upozorava i na činjenicu kako bi kašnjenje u izvođenju radova moglo biti pogubno i za DARKOM koji bi, u slučaju da ovaj projekt koji Hrvatske vode financiraju preko europskog Projekta EIB i CEIB, ne dobije uporabnu dozvolu do lipnja ove godine, trebao vratiti u fond cjelokupnu vrijednost projekta. Da stvar bude gora, DARKOM je u ovom slučaju bio samo na papiru nositelj projekta odnosno naručitelj, s obzirom da je većina novca, 90 posto, stigla iz Hrvatskih voda, dok preostalih 10 posto treba dati Općina. Načelnik Stjepanović pak to odbija učiniti sve dok Vodoprivreda ne ispuni sve svoje obveze.

Bankovna garancija

U DARKOM-u vjeruju kako će posao biti obavljen do ljeta. Šef DARKOM vodoopskrbe i odvodnje d.o.o. Vlatko Čarapović ne krije nezadovoljstvo zbog kašnjenja u izvođenju radova, no uvjerava kako postoje načini da se oni na vrijeme privedu kraju.

-Na sastanku koji je nakon spomenutog nadzora u prosincu održan u Općini Dežanovac predstavnici Vodoprivrede dobili su niz naputaka kako bi ovaj projekt bio dovršen kako treba i na vrijeme. U međuvremenu smo postigli sporazum i s Hrvatskim cestama oko problema vezanih uz odvodnju, dogovorena je i potrebna izmjena projektne dokumentacije te više ne postoje zapreke da Vodoprivreda privede ovaj posao kraju. Ovaj tjedan ćemo ponovno na teren kako bismo provjerili kako napreduju radovi. U slučaju odugovlačenja, imamo mogućnost aktivirati bankovnu garanciju koja je dogovorena prilikom sklapanja posla te angažirati nekog drugog da obavi radove. No, do lipnja će sve biti gotovo – uvjerava Čarapović.

Rohlik: Projekt će biti gotov na vrijeme, tvrdnje u malverzacijama ne stoje!

Direktor Vodoprivrede d.d. Davor Rohlik kazao nam je kako su radovi dogovoreni na spomenutom prosinačkom sastanku u Općini Dežanovac u tijeku.
-Doduše, to su nam ovih dana malo otežale vremenske prilike, no radovi će biti obavljeni u skladu s dogovorom i na vrijeme. Mi smo lokalna tvrtka koja godišnje radi na 50 do 60 gradilišta i svi znaju kako smo svaki svoj projekt dovršili na vrijeme. Tako će biti i s ovim – uvjerava Rohlik koji sumnja i u Stjepanovićeve navode o sumnjivim situacijama “teškima” dva milijuna.
-Ne vjerujem da je u situaciji bilo što prikazano krivo i u potpunosti vjerujem svojim voditeljima gradilišta koji vode taj dio posla. Na kraju krajeva, sve situacije je potvrdio i nadzorni inženjer, što je dokaz da je sve učinjeno kako treba – zaključuje Rohlik.

Povrat sredstava

-Napominjemo da su Hrvatske vode nastavile postupanje u ovom predmetu te će se, ukoliko budu utvrđene nepravilnosti, poduzeti ugovorom predviđene sankcije prema Investitoru. Naime, u predmetnom projektu Hrvatske vode sufinanciraju troškove izvedbe investitoru Darkom d.o.o. Ukoliko se utvrde nepravilnosti, Hrvatske vode mogu zatražiti povrat dijela ili cijelog iznosa sufinanciranja. Također, Hrvatske vode nisu u ugovornom niti kakvom drugom odnosu spram Izvođača radova niti Nadzornog inženjera pa prema njima ne mogu poduzimati nikakve neposredne dispozicije – stoji, među ostalim, u službenom priopćenju iz Hrvatskih voda.