Kod biranja kumova vrlo se malo vodi računa o dubokoj vjeri, ljubavi prema Isusu i želji da budemo djeca Božja, već više o stanju njihovog novčanika

Svaka nedjeljna sveta misa u katedrali Terezije Avilske djelomično je posvećena prvopričesnicima i krizmanicima, te njihovim roditeljima i kumovima. Svećenici se tijekom priprema za ove svete sakramente jako trude mlade poučiti značaju Prve pričesti i Svete potvrde. Međutim kako se svečanosti približavaju, sve je očitije da duhovna nota tih prvih sakramenata u našim životima poprima sve svjetovniji izgled i pretvara se u strku oko kupnje nove haljine i cipela, odlaska na frizuru, organiziranja proslave za rodbinu i prijatelje i to ne u vlastitom domu, već u restoranima koji mogu primiti najmanje 50 gostiju.
Kod biranja kumova, od krsnih pa do krizmenih, vrlo malo se vodi računa o dubokoj vjeri, ljubavi prema Isusu, želji da budemo djeca Božja i da kumovi našoj djeci preuzmu veliku odgovornost, ako treba, odgajanja svoje kumčadi u duhu katoličke vjere.
– Da je vjera površna vidi se kod mnogih koji žele kumove, svjedoke i odgojitelje svoga djeteta, a ne ispunjavaju ni minimum koji se za tu časnu službu traži. Mnogi roditelji nakon krštenja svoje dijete ne uvode poukom i primjerom u kršćanski život,iako su to na krštenju obećali, čulo se na drugoj uskrsnoj nedjelji, koja se još zove i Bijela nedjelja.

...

Želite članak pročitati do kraja?
Cijeli članak možete pronaći u tiskanom izdanju broj 17 ili pretplatom na naše online izdanje.