Nakon što je na domaćem i inozemnom tržištu stekla ugled i prepoznatljivost u proizvodnji vrhunske stolarije, posebno prozora koji po svojoj kvaliteti i svojstvima spadaju u sam vrh u svijetu, bjelovarska tvrtka Troha-Dil uspješno je zakoračila i u proizvodnju sve popularnijih montažnih (gotovih) niskoenergetskih i pasivnih kuća. Dokazanom stručnošću, znanjem i inovativnošću, u Troha-Dilu su razvili takve modele koji ne samo tehnologijom izrade, nego i estetski i funkcionalno, mogu zadovoljiti i najzahtjevnije kupce, kako domaće tako i one inozemne. Da je tomu tako potvrđuje i činjenica da su njihovu kvalitetu već prepoznali i ekološki iznimno osvješteni Šveđani. Naime, nekoliko kuća proizvedenih u Troha-Dilovim proizvodnim halama u obližnjem Severinu, prethodnih mjeseci već su nikle u predgrađu Stockholma, a prema nedavno postignutim dogovorima put švedske prijestolnice narednih dana kreću elementi novih desetak naručenih kuća.

Iskoristili stečena znanja

– Kao proizvođači vrhunske stolarije prethodnih godina sudjelovali smo u brojnim projektima izgradnje niskoenergetskih i pasivnih kuća i to nas je ponukalo da krenemo s vlastitom proizvodnjom. Naime, osmišljavajući i razvijajući prozore najvišeg energetskog razreda za potrebe tih projekata stekli smo veliku stručnost, znanje i iskustvo, a kako smo uvidjeli da kod mnogih izvođača još uvijek postoje brojne nedoumice kod izvedbe takvih objekata, odlučili smo iskoristiti stečena znanja i primijeniti ih u vlastitoj proizvodnji montažnih kuća najviših energetskih performansi – ističe Dinko Klasan, direktor i vlasnik tvrtke. U Hrvatskoj danas nažalost još uvijek postoje mnoge predrasude o ovom načinu gradnje te stoga i ne čudi da Troha-Dil trenutno veći uspjeh ostvaruje na inozemnom nego domaćem tržištu. U svijetu su već odavno prepoznate brojne prednosti koje u sebi nosi montažna ili tzv. suha gradnja, od veće energetske učinkovitosti i ekološke prihvatljivosti materijala do brzine i cijene gradnje. Montažne kuće su jednostavno rečeno industrijski proizvedeni elementi koji se na gradilištu spajaju u građevinu koja kada je gotova, ničim ne pokazuje kako je izgrađena. Ili pak pokazuje ali onom tko prepoznaje kvalitetu. U tvornici se, dakle, proizvode cijele stijene u koje su već ugrađeni prozori i vrata, kutije i cijevi za struju pa sve do završnog sloja fasade i unutrašnjeg završnog premaza.

Predvidivost troškova smanjuje stres

Ovim načinom gradnje postiže se preciznije izrađena kuća, a priprema cijelog projekta u 3D programima omogućava predviđanje raznih situacija do konačnog izvođenja objekta. Rezultat takve pripreme je kvalitetnije izgrađena kuća u značajno kraćem vremenskom roku i s potpunom predvidivim troškovima. A to znači i puno manje stresa za investitora što je posebno važno jer svi koji su u životu nešto gradili znat će kolika je to prednost. U odnosu na onu klasičnu, značajna prednost montažne gradnje je i ta da kuće uz istu bruto površinu imaju 10 do 15 posto više neto kvadrata. Naime, zahvaljujući boljim izolacijskim svojstvima ugrađenih materijala zidovi su tanji pa je i neto korisna površina prostorija veća. U pogledu fizičkih svojstava, ovakve kuće su energetski daleko učinkovitije što je, obzirom na današnje visoke cijene energije, velika prednost u odnosu na one klasično građene. Uz to montažne kuće su i daleko otpornije na potrese od kuća građenih klasičnim načinom, ciglom i betonom pa i ne čudi da je montažna gradnja u razvijenom svijetu danas popularnija i prihvatljivija od klasične.

U Gudovcu ogledni primjerak pasivne kuće

Što to Troha-Dil nudi u ovoj novopokrenutoj proizvodnji najbolje se može vidjeti na web stranici tvrtke u rubrici montažne kuće koja otkriva pravo bogatstvo predloženih modela. Naravno zainteresirani kupci mogu doći i s vlastitim idejama i projektima koje će stručni tim u Troha-Dilu sa zadovoljstvom pretočiti u vrhunsku građevinu koja udovoljava svim zahtjevima kupca. Kako u stvarnosti izgleda kuća vrhunskih performansi izgrađena u tvorničkoj hali, svi zainteresirani mogu već sada vidjeti u dvorištu Troha_dilove tvornice u Godovcu gdje se upravo privodi kraju dovršetak izgradnje oglednog primjerka pasivne kuće.