-Ima dečki koji bez problema zavrte kocku. Doduše, ne baš tu u kladionicama i kockarnicama u centru grada, ali samo par ulica dalje uspiju i još se hvale o tome. Prije su išli samo u kladionice, sada pričaju da idu i u kockarnice. No, ne znamo lažu li kako bi ispali face ili im stvarno daju da igraju – priča nam skupina maloljetnika ispred jedne bjelovarske srednje škole, nakon što smo ih pitali ima li među njima kockara. Upravo tragom njihovih dojmova napravili smo mali eksperiment. Našeg glumca, 13-godišnjeg Petra, s “dobitnom” kombinacijom nogometnih parova poslali smo u tri bjelovarske kladionice. U prvoj, već s vrata mu je zaposlenica očima dala do znanja da neće proći, u drugoj su objasnili kako je to protuzakonito, a u trećoj, doduše istog vlasnika, išli su tako daleko da su ga zastrašili s čak 15 kamera koje snimaju svakoga tko uđe.

“Dobila bi otkaz”

– Ne smijem ti uzeti novac, odmah bi dobila otkaz – otpremila ga je treća. Dalje nismo ni pokušavali, no dečki s početka naše priče uvjeravaju nas kako smo odabrali krivog malca. Kažu, ’em na prvu izgleda mlađe, ’em nije dovoljno uporan. Tvrde da njihovi vršnjaci skloni kocki idu u kladionice koje su malo izvan središta grada i u uličicama koje nisu na frekventnim mjestima. Da je posrijedi samo pogrešan odabir za uzorak, uvjeren je i predsjednik Kluba liječenih alkoholičara Dražen Žagi. Svoje uvjerenje potkrepljuje podatkom koji za dolazaka u njihov Klub ističe poznati hrvatski psihijatar Zoran Zoričić.
– Iz Bjelovarsko-bilogorske županije na liječenje u Zagreb dolazi oko dvije tisuće patoloških kockara – prenosi doktorove riječi Žagi, koji je i sam u pokušaju da kod nas osnuje i Klub liječenih kockara.