Premda studentska 2016./2017. godina već ulazi u ljetni semestar, u Dom učenika srednjih škola Bjelovar još nije uselio niti jedan student bjelovarskog Veleučilišta, a slobodnih mjesta još uvijek ima. Iako je, naime, ova ustanova, čiji je osnivač Bjelovarsko-bilogorska županija, prvenstveno građena za potrebe smještaja srednjoškolaca, i dalje je snazi službeni stav, iza kojeg čvrsto stoji i sam župan Damir Bajs, kako će nepopunjeni kapaciteti biti raspoloživi i za potrebe studenata.

Početak useljavanja

Bjelovarac je, podsjećamo, već početkom listopada prošle godine propitivao aktualno stanje s popunjenošću ove ustanove te zanimanje za smještaj, a kroz razgovor s nekolicinom studenata doznali smo kako bi oni rado podstanarstvo zamijenili jeftinijim i udobnijim stanovanjem u domu. U to je vrijeme ravnateljica Ivana Tomić potvrdila kako bi od ukupno 240 raspoloživih, za studente moglo ostati oko 30 mjesta te dodala kako je na početku studentske godine zanimanje za smještaj izrazilo oko petero njih.
-Ova je ustanova upisana u sudski registar, međutim za useljavanje studenata u preostalom dijelu smještajnih kapaciteta još uvijek nismo dobili službeno odobrenje. Za pretpostaviti je kako će od ukupno 240 mjesta, za smještaj studenata ostati 30-ak, no kako stvari sada stoje, mogućnost njihova useljavanja vjerojatno će se protegnuti još nekoliko mjeseci – kazala je tada za Bjelovarac Ivana Tomić.
Da je useljenje studenata odgođeno zbog čekanja na odobrenje resornog ministarstva, tada je za Bjelovarac potvrdila i Đurđica Ištef Benšić, zamjenica župana mjerodavna za društvene djelatnosti. Kako je pak u to vrijeme zbog promjene vlasti ministarstvo bilo u rasulu, odgovor na pitanje kada će stići spomenuto odobrenje na adresu Bjelovarca nije stigao. Gotovo četiri mjeseca kasnije, znajući kako u ovu ustanovu i dalje nije uselio niti jedan student, ponovno smo pisali resornom ministarstvu iz kojeg stiže pomalo neočekivan odgovor.
-Sukladno članku 22. stavku 2. Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava redovitih studenata na subvencionirano stanovanje, Ministarstvo znanosti i obrazovanja nije zaprimilo zahtjev Đačkog doma u Bjelovaru o broju slobodnih mjesta namijenjenih za smještaj studenata – stoji u službenom priopćenju ministarstva.
Na upit zbog čega zahtjev nije poslan Ministarstvu, iako se još prije nekoliko mjeseci znalo da studenata zainteresiranih za ovu vrstu smještaja ima, baš kao i slobodnih mjesta u domu, ravnateljica Doma Ivana Tomić poslala nam je šturo pisano priopćenje.
-Nismo u mogućnosti odgovoriti na pitanja budući da nismo zaprimili zahtjev ili upit od studentskog centra o potrebi smještaja studenata u učeničkom domu Bjelovar – stoji u dopisu ravnateljice Tomić.

Župan D. Bajs: Provjerit ćemo trenutnu situaciju s popunjenošću
Očite „šumove u kanalu“ zbog kojih su bjelovarski studenti još uvijek “na čekanju”, ovih će dana, kako je i osobno potvrdio, staviti na dnevni red župan Damir Bajs.
-Više smo nego zadovoljni što je ova ustanova izgrađena te u zadanim rokovima osposobljena za korištenje. Važno je napomenuti kako se ipak radi o Domu učenika srednjih škola koji pri useljavanju imaju prioritet. No, u drugome koraku, ostane li slobodnih smještajnih kapaciteta, ona su nedvojbeno rezervirana za studente. Stoga ću izdati nalog službama uprave Županije i ravnateljstvu da se izvidi aktualna situacija s popunjenošću te hitno započne s procedurom oko odobrenja smještaja studenata – kazao je za Bjelovarac župan Bajs.