Marijan Coner: Razmišljamo o novom valu smanjenja naknada

Gradski vijećnici naknade primaju po održanoj sjednici, ali većini predsjednika Gradskih vijeća naknada od 1350 do čak 4000 kuna isplaćuje se mjesečno

Članovi Županijske skupštine, njih 41, i dalje su najplaćeniji vijećnici u Bjelovarskobilogorskoj županiji, i to unatoč deset-postotnom smanjenju sa 897,50 na 800-tinjak kuna po dolasku. Usto, za razliku od svojih kolega u županijskim gradovima i općinama, porezni obveznici plaćaju im i putne troškove, kao i dnevnice. Također, šansu za dodatnom zaradom pruža im članstvo u jednom od 17 radnih tijela, na čijim sastancima dobivaju pravo na jednake naknade kao za sjednice Županijske skupštine. Troškove demokracije stanovnici Bjelovarsko-bilogorske županije, podsjetimo, na svojim džepovima dodatno osjećaju i kroz visoke plaće za ukupno četiri dožupana, dvoje iz redova većine, a dvoje iz redova nacionalnih manjina, što je pak zakonska obveza.

Iznosi naknada
Naziv
Bjelovarsko-bilogorska ž.
Bjelovar
Daruvar
Čazma
Garešnica
Grubišno Polje
Vijećnik
800 kn
400 kn
160 kn
250 kn
250 kn
270 kn
Predsjednik GV-a
2.400 kn (mjesečno)
1.500 kn (mjesečno)
2.000 kn (mjesečno)
1.500 kn (mjesečno)
1.350 kn (mjesečno)
4.050 kn (mjesečno)
Potpredsjednici GV-a
1.200 kn (mjesečno)
1.000 kn (mjesečno)
160 kn (po sjednici)
250 kn (po sjednici)
250 kn (po sjednici)
1.350 kn (mjesečno)

Smanjenje nakon smanjenja

Svaka sjednica Županijske skupštine, prema neslužbenim informacijama, tako košta oko 130 tisuća kuna, odnosno oko 650 tisuća kuna godišnje, no taj bi se iznos, ako je vjerovati najavama predsjednika Županijske skupštine Marijana Conera (HDZ), uskoro mogao dodatno smanjiti.

Već na prvoj sjednici smanjili smo naknade vijećnicima deset posto, a ja kao predsjednik Skupštine ne primam mjesečnu naknadu, već po održanoj sjednici. Tada smo rekli da je to prva odluka o smanjenju naknada, što ne znači da je i zadnja. S obzirom na aktualnu situaciju, sve veći broj nezaposlenih i sve niža primanja, logično je postaviti pitanje je li došlo vrijeme da ponovno smanjimo naknade – najavljuje Coner.

Naknada za sjednice Gradskog vijeća Grada Bjelovara iznosi pak 400 kuna, iako je sve donedavno bila dvostruko manja. Naime, povećanje naknada bila je jedna od prvih odluka koja je naišla na žestoko protivljenje oporbene manjine, iako su vijećnici Gradskog vijeća najvećeg županijskog grada do tada dobivali skromnih 200 kuna.

Unatoč povećanju, troškovi su ostali na gotovo jednakoj razini, jer predsjednica Vijeća Vanja Posavac kao saborska zastupnica ne prima naknadu – pojasnio je tada bjelovarski gradonačelnik Antun Korušec.

Visoka naknada predsjedniku GV-a u Grubišnom Polju

Vijećnici svih ostalih županijskih gradova, s izuzetkom Čazme, naknade su, mahom na prvim radnim sjednicama, u prosjeku smanjivali za deset posto. Najniže naknade, od 160 kuna po sjednici, primaju daruvarski vijećnici. Bitnih razlika ne bi bilo niti u visini naknada za predsjednike Gradskih vijeća, da nije Grubišnog Polja. Tamošnji predsjednik, naime, prima natprosječno visokih 4.050 kuna neto naknade mjesečno. U odnosu na ostale županijske gradove, ističe se i predsjednik daruvarskog Gradskog vijeća s dvije tisuće kuna mjesečne neto naknade.