O razdjelnicima za toplinsku energiju i njihovim eventualnim učincima na uštedu energije ovih se dana vodi žustra rasprava i u Hrvatskom saboru. Naime, dio saborskih zastupnika smatra kako su građani obmanjeni jer se u javnosti isticalo da će njihovom ugradnjom građani uštedjeti. No, u dosta slučajeva pokazalo se suprotno. Istražili smo kakva je situacija u zgradama u Zvonimirovom naselju i Franjevačkoj ulici, jedinim gradskim stambenim blokovima koji se još uvijek griju povezanim sustavom grijanja – kotlovnicom, a u kojima živi više od tisuću stanovnika.
Najviši stanovi–najveći računi
– U našoj zgradi su se razdjelnici pokazali kao pozitivna stvar jer su gotovo svi stanari uštedjeli. Doduše, jedan manji dio stanara je nezadovoljan jer su im stigli računi za grijanje uvećani za 30–ak posto. Uglavnom se radi o stanovima koji su smješteni u potkrovlju zgrade u kojima toplina odlazi na tavan. No, to su riješili ovih dana ugradnjom toplinske izolacije na tavanu i vjerujem da će im se računi za grijanje vratiti u normalu – priča nam jedan od stanara zgrade u Zvonimirovom naselju koji je želio ostati anoniman jer, kako kaže, kad–tad bi mogao prodati stan, a potencijalni kupci bi se mogli preplašiti iznesenim brojkama.
Kolika je razlika u gubitku topline u njegovoj zgradi, kaže, vidljivo je iz računa za grijanje.
– Račun za grijanje za stan od nekih 70–ak kvadrata koji je smješten ispod tavana je prije postavljanja izolacije iznosio je nekih 1.600 kuna. Ipak, uvjerljivo najbolje su prošli stanovi iste veličine na nižim katovima. Njihovi računi se danas kreću od 400 do 800 kuna, dok su lani bili dvostuko veći. Njima su razdjelnici pokazali kao isplativo ulaganje. Naravno, sve ovisi o položaju stana – priča stanar iz Zvonimirovog naselja.
Loše stare navike
Mario Brestovečki, direktor tvrtke Beming koja se bavi održavanje zgrada koje se griju putem kotlovnica, kaže kako su ukupni dojmovi stanara nakon siječanjskih računa za grijanje vrlo različiti.
– Ima svega, od oduševljenja do čiste frustracije. No, računi su u globalu za 10 do 15 posto manji u odnosu na isti mjesec prošle godine. Volio bih vjerovati da su građani sada napokon svjesni da razdjelnici nisu postavljeni zbog uštede, već imaju drugu funkciji. Stanari se više moraju orijentirati na mijenjanje vlastitih navika. Onaj tko i dalje grije kao sumanut i pri tome otvara prozore, naravno da neće ništa uštedjeti–smatra Brestovečki.