Smanjenje velikog broja zaostalih predmeta koji zagušuju domaće pravosuđe, tako otprilike glasi obećanje koje je nedavno javnosti dao novi ministar pravosuđa Ante Šprlje. Međutim, za razliku od prethodnih ministara koji su obećavali isto, Šprlje to kani provesti prekovremenim radom sudaca. Kako će ta najava utjecati na rad sudaca na Županijskom sudu u Bjelovaru, upitali smo njegovu predsjednicu Milenku Slivar.
Povećava se mogućnost fušarenja
– Jest da je ministar najavio mogućnost uvođenja prekovremenog rada sudaca, no još uvijek nisu poznati detalji kako to planira provesti. Ako će suci biti novčano stimulirani da naprave nešto izvan norme koja je i inače visoko postavljena, postoji opasnost da ne odrade kvalitetan posao. Drugim riječima, u tom slučaju mogli bi ići na kvantitetu, a ne kvalitetu, dok znamo da svaki loše riješen predmet može biti ukinut po žalbi. U tom slučaju postupak se odugovlači i povećava se broj predmeta –upozorava Slivar na mogući nedostatak najavljene reforme. Koji su konkretni kriteriji, koji broj sudaca i na koji način će se uvesti prekovremeni rad, pitanja na koja u ovom trenutku ne može ni sama odgovoriti. No, ako je nešto jasno, kaže Slivar, to je činjenica da svi suci na Županijskom sudu rade ‘debelo’ iznad propisane norme.
Najažurniji sud u državi
– Hoće li dodatan rad biti nametnut i sucima koji već imaju stopostotnu normu ili će se produljivati radno vrijeme svima, još nije poznato. Inače, svi suci našeg suda stalno prebacuju normu i rade prekovremeno. Lanjsku godinu smo zaključili s epitetom najažurnijeg drugostupanjskog suda u državi, a to je zato jer vodimo brigu da se prvo rješavaju stari predmeti koji su trenutno najveći problem. No, na drugim sudovima to nije tako pa dolazi do gomilanja takvih predmeta pa čak i povrede prava stranke na suđenje u razumnom roku. Neki predmeti stari su deset do 15 godina. Da se mene pita, sve bih ih izdvojila i dala na rješavanje najstručnijim i naiskusnijim sucima te ujedno odredila rok u kojem ih trebaju riješiti. U tom slučaju ih ne bi trebalo pitati za normu. Ona tjera suce da rješavaju nove predmete, a ne stare. Kada bi se riješili tih zaostataka, mogli bismo reći da je hrvatsko pravosuđe učinkovito. Ujedno, na županijske sudove dolaze tzv. nesporni predmeti koji se ondje ne bi trebali nalaziti. Radi se o neplaćenim komunalijama, kaznama za parkiranje i slično, na to sve suci gube vrijeme – kaže Slivar.
Očekuju dodatni posao
No, premda je Županijski sud proglašen najažurnijim u državi, taj bi epitet uskoro mogao izgubiti. Do konca godine dvoje od ukupno 19 sudaca odlazi u mirovinu, a postupak za popunjavanje tih mjesta je prilično dugotrajan.
-Županijski sud u Bjelovaru svake godine smanjuje broj predmeta u radu no to sve ide vrlo sporo. Dodatan problem bi se mogao javiti kada dvije sutkinje odu u mirovinu, a procedura za dolazak novih sudaca na njihova mjesta traje godinu i više dana. Čini se kako ćemo do dolaska novih ljudi morati dodatno zapeti – kaže Slivar.