Kada je cijepljenje djece u pitanju, zakon je iznad slobode odabira. Roditelje koji ne žele cijepiti svoju djecu, djelatnici Zavoda za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije prijavljuju Sanitarnoj inspekciji. Slijedi im kazna od dvije tisuće kuna koju mogu prepoloviti ako je plate odmah. Ipak, takvih roditelja na području Bjelovarsko-bilogorske županije vrlo je malo, barem ako pitate specijalisticu školske medicine dr. Sanju Jurjec.

Htjeli cijepiti 20-ogodišnjaka

– Nedavno me jedna majka tražila da cijepimo njezinog 20-godišnjeg sina jer je vjerojatno čula da bi mogla dobiti novčanu kaznu. Njega nismo mogli cijepiti, ali za ostalu djecu joj je napravljen kalendar cijepljenja – priča dr. Jurjec. Da se većinu pokolebljivih i nemarnih na kraju ipak uspije uvjeriti, dokazuju i postoci u Ljetopisu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Posljednji dostupni podaci, oni za 2015. godinu, kažu kako se nije cijepilo 46 mališana, odnosno procijepljenost djece koja su te godine krenula u prvi razred iznosila je 95,72 posto. No, među njima je, tumači Jurjec, vjerojatno puno onih koji su tada imali opravdanu odgodu, a kasnije su ipak primili cjepivo, samo što ih statistika onda nije obuhvatila. S navršenih 12 mjeseci života pak svu potrebnu zaštitu primilo je 97,15 posto djece.
I u sanitarnoj inspekciji potvrđuju kako se radi o rijetkim slučajevima. Prošle godine imali su tek jedan slučaj podizanja optužnog prijedloga na Prekršajnom sudu.
Broj neodgovornih, kažu inspektori, poveća se tek sporadično, kako se počne u javnosti više raspredati o tome štete li više ili koriste pojedina cjepiva. Upravo je to bio slučaj prije dvije-tri godine, tada su morali za krajnjom mjerom podizanja optužnih prijedloga posegnuti tri puta.

Bez cjepiva nema vrtića

Na važnost cijepljenja upozorava i pedijatrica dr. Marija Čatipović. Ističe da nijedan vrtić u gradu neće uzeti dijete ako nije redovito cijepljeno.
– Kod upisa u prvi razred takvo ograničenje ne postoji jer je osnovna škola obavezna i ne može biti uvjetovana cijepljenjem – objašnjava dr. Čatipović. Njezine riječi potvrđuje i ravnateljica Dječjeg vrtića “Ciciban” Senka Ivanušec.
– Ne samo da ne upisujemo dijete koje nije redovno cijepljeno, nego i tijekom boravka djeteta u vrtiću vodimo računa da se nastavlja cijepiti – ističe Ivanušec. U drugom bjelovarskom privatnom vrtiću, “Osmijeh” ravnateljica Marina Hehet-Valentić također napominje kako se kod njih dijete nikako ne može upisati ako nema potvrdu pedijatra o redovnoj procjepljenosti i još, kaže, njihova medicinska sestra prekontrolira knjižicu cijepljenja.
– Imali smo slučaj gdje nije bilo potvrde pedijatra i mi dijete nismo uzeli u vrtić – svjedoči Hehet-Valentić. Međutim, u njihovom vrtiću daljnji tijek cijepljenja ne prate, smatrajući kako za takve daljnje postupke odgovornost više nije na njima. No, da je opasno poigravati se s raznim varijantama, jasno podvlači pedijatrica Čatipović. Nažalost, kaže, famu oko mogućih nuspojava obično počnu dizati ljudi koji nisu ni pedijatri, niti se bave cijepljenjem. U korist nezamjenjive uloge cijepljenja govori i činjenica kako u Njemačkoj ono nije obavezno pa je procijepljenost djece svejedno viša od 95 posto.